Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Felgyorsult a Föld forgása, de ne ijedjen meg, nem dobál le minket

Létrehozva:

Forrás: Pixabay

Néha felgyorsul, néha lelassul, nem nagy ügy.

A Föld forgása az idők során jelentősen módosult, jelenleg nagyjából 365-ször fordul meg saját tengelyén, míg megtesz egy kört a Nap körül. Az ősi korallok elemzése ugyanakkor arról árulkodik, hogy ez nem mindig volt így, több száz millió éve például 420-szor fordult meg ugyanezen idő alatt – írja az IFLScience nyomán a 24.hu.

Ahogy a korallok nőnek, mindennap egy finom kalciumréteg rakódik le rajtuk. Ezen rétegek segítségével következtetni lehet rá, hogy egy adott év hány napból állt – a módszer sokban hasonlít a fagyűrűk elemzésére. A kutatók úgy vélik, 444-419 millió éve egy földi esztendő még 420 napból állt, néhány millió évvel később viszont a bolygó forgása lelassult.

A jelenség hátterében számos tényező állhat, köztük a tengerszint emelkedése, a legfontosabb faktor azonban a Hold. Ahogy az objektum egyre távolodik bolygónktól, úgy változik az égitestek közötti interakció, és lassul a Föld forgása. Az eltérés korrigálását az úgynevezett szökőmásodperc segíti. Évről évre általában lassulás figyelhető meg, 2020 azonban ebből a szempontból is különleges volt: tavaly egy átlagos nap 0,5 milliszekundummal vált rövidebbé.

Peter Whibberley, az Amerikai Fizikai Laboratórium munkatársa szerint a Föld gyorsabban forog, mint az elmúlt 50 évben bármikor.

A szakértő úgy véli, a jelenség akár a szökőmásodperc rendszerét is befolyásolhatja, lehetséges, hogy további gyorsulás esetén negatív szökőmásodperccel kell majd számolni. A rendszer a mindennapi életünkre nincs hatással, a műholdas kommunikációt viszont már nagyban befolyásolhatja.

Legnépszerűbb cikkeink