Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Annyi embert akarnak beoltani, ahányan nem is élnek itthon

Létrehozva:

Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Közel 43 ezer egészségügyi dolgozót már beoltottak a koronavírus ellen.

Jövő kedden újabb 39 ezer ember beoltására elegendő oltóanyag érkezik a Pfizer vakcinájából Magyarországra – mondta Müller Cecília. A tiszti főorvos hozzátette, hogy a következő héten kisebb mennyiséget várnak a Moderna oltóanyagából is, de pontos mennyiséget és dátumot nem tudott mondani.

Eddig 42 549 egészségügyi dolgozó kapta meg a védőoltást, elkezdődött négy, nagy létszámú idősotthon lakónak és dolgozóinak oltása, a hétvégén pedig a 150-nél nagyobb létszámú otthonokba is megérkezik a vakcina. Az oltási programot szombaton és vasárnap is folytatják.

Csütörtökön elhunyt 115 koronavírusos beteg, jelenleg 5297 embert ápolnak kórházban, és 372-en vannak lélegeztetőgépen. Müller kedvezőnek nevezte, hogy négyezerrel csökkent az aktív fertőzöttek, és hétezerrel nőtt a gyógyultak száma.

Magyarország már több mint 19 millió adag vakcinát kötött le, a piacon lévő készítményekből pedig két adagra van szükség a védettséghez. A Pfizer/BioNTech vakcinájával csaknem 3,3 millió ember, a Moderna oltóanyagával 872 ezer ember, az AstraZenecáéval 3,27 millió ember oltására van lehetőség. A Janssen vakcinájával 2,18 millió embert lehet beoltani, míg a CureVac készítményével 250 ezer ember beoltására elegendő vakcinát kötött le Magyarország. Müller elmondta: ez azt jelenti, hogy 9 868 000 ember részesülhet majd védőoltásban itthon. (A KSH szerint az ország teljes népessége 9,769 millió fő volt 2020-ban.)

Az Európai Unióban lekötött vakcinákon túl is tárgyalásokat folytat a kormány más gyártókkal, és amely cég oltóanyagát engedélyezni fogják, abból is vásárol majd Magyarország. Az országos tisztifőorvos az oltással kapcsolatban beszélt arról is, hogy az immunrendszert befolyásoló tényezőket, így az intenzív testmozgást és az alkoholfogyasztást az oltást követő néhány napon kerülni kell.

Müller Cecília igennel felelt arra kérdésre, hogy beoltatja-e magát. A szakember megdöbbentőnek nevezte azokat a közösségi médiában megjelenő megnyilvánulásokat, amelyek azok ellen irányulnak, akik beoltatnák magukat vagy már meg is kapták az oltást.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink