Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Több ezer család vált nincstelenné Afganisztánban

Létrehozva:

Afganisztán - Kandahar
Fotó: EPA/M SADIQ

Kandahárban egy átmeneti menekülttábort rendeztek be, de ott is csak kétezer családot tudnak ellátni.

Családok ezrei menekülnek az afganisztáni radikális iszlamista tálibok támadásai és a szélsőségesek kormányerőkkel folytatott összecsapásai elől Kandahárban – közölte csütörtökön Doszt Mohammed Nadzsab, az elűzöttekért felelős afgán hivatal vezetője.

Nadzsab az AFP francia hírügynökségnek elmondta: hétezer család, vagyis összesen 35 ezer ember menekült a Kandahár tartomány azonos nevű székhelyét övező térségekből magába a városba, további tízezer család a környező falvakban, illetve rokonoknál keresett menedéket a harcok elől. Kandahár városában egy átmeneti menekülttábort rendeztek be, ahol nagyjából kétezer családot tudnak ellátni élelmiszerrel.

Szardar Mohammed Barani, a katasztrófavédelmi hivatal vezetője humanitárius válságra figyelmeztetett: sokan a tulajdonukat hátrahagyva voltak kénytelenek elmenekülni, és most nincstelenekké váltak.

Az afgánközi béketárgyalások ellenére az országban nem csitul az erőszak, különösen a tálib milícia fellegvárának számító Kandahárban, ahol október óta rendszeressé váltak a támadások. Az afgánközi béketárgyalásokat az Egyesült Államok és a tálibok között februárban megkötött békemegállapodás írta elő, a megállapodás végső célja pedig a külföldi katonák kivonása Afganisztánból.

A tárgyalások szerdán indultak újra Dohában. A kormány mindenekelőtt tartós tűzszünetet akar elérni. Amrullah Száleh afgán alelnök csütörtöki nyilatkozatában arról beszélt, hogy lehetőleg már holnap fegyvernyugvást szeretne, ugyanakkor tisztában van azzal, hogy az egyeztetéseknek idő kell. Hozzáfűzte, hogy a tárgyalások kritikus szakaszához érkeztek.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink