Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

Tizenegy síita bányászt öltek meg Pakisztánban iszlamisták

Létrehozva:

Képünk Illusztráció. A radikális terrorszervezet, az Iszlám Állam katonái.

Imrán Hán pakisztáni miniszterelnök ígéretet tett a pakisztáni síita kisebbség védelmére, miután a kisebbséghez tartozó 11 szénbányászt gyilkoltak meg nemrég radikális iszlamisták.

“Lépéseket teszünk, hogy elejét vegyük az ilyen támadásoknak a jövőben és jól tudjuk, hogy szomszédunk bujtogat a felekezeti alapú terrorizmusra” – írta egy Twitter-bejegyzésben a pakisztáni kormányfő Afganisztánra utalva.

A hétvégén fegyveresek 11 szénbányász torkát vágták el az Afganisztánnal és Iránnal határos Beludzsisztán délnyugat-pakisztáni tartományban található Mas szénmező közelében. A síita vallású hazara kisebbség tagjai ellen végrehajtott támadásért az Iszlám Állam dzsihadista szervezet vállalta a felelősséget.

Az elhunytak családtagjai visszautasítják, hogy eltemessék szeretteiket, ezzel tiltakozva az üldöztetés ellen, amellyel a síita kisebbség kénytelen szembesülni a szunnita többségű Pakisztánban. Kedden a meggyilkolt szénbányászok koporsóival torlaszoltak el egy utat Beludzsisztán székhelyén, Kvettában a hazara kisebbség tagjai társaik lemészárlása elleni tiltakozásuk jeléül. A síita kisebbség tagjai közölték: addig nem temetik el a holttesteket, amíg a térségbe nem látogat a miniszterelnök, hogy védelméről biztosítsa őket.

A kormányfő Twitter-bejegyzésében az elhunytak eltemetését kérte, hogy – mint fogalmazott – “lelkük békére lelhessen”.

Beludzsisztán székhelyén három napja százak tüntetnek a történtek ellen, szerdán pedig hasonló tiltakozások törtek ki a dél-pakisztáni Karacsi kikötővárosban és a fővárosban, Iszlámábádban.

A szunnita iszlamista csoportok, köztük az Iszlám Állam, rendszeresen hajtanak végre támadásokat a síita hazara kisebbség tagjai ellen Pakisztánban és Afganisztánban egyaránt.

 

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink