Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Trump nem ismeri el Biden győzelmét, hívei berontottak a Capitoliumba

Létrehozva:

Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Pedig már alelnöke is elfogadta a választás eredményét.

Donald Trump beszéde után Washington D. C.-ben az amerikai elnököt támogató több ezer emberből többen megrohanták a Capitolium épületét, majd dulakodni kezdtek az útjukat álló szövetségi rendőrökkel – írja a The Guardian alapján a 444.hu

Több képviselő is felszólította a tüntetőket, hogy maradjanak békések, ennek ellenére a tüntetők berontottak a Capitoliumba, a szenátusi ülésterem előtti folyosóra, amiről videó is készült. 

 


A CNN szerint kiürítettek két hivatali épületet, de nem a tüntetés, hanem egy gyanús csomag miatt, amiről kiderült, hogy ártalmatlan volt. A képviselőház és a szenátus ülését is fel kellett függeszteni, több televízió szerint a hatóságok könnygázt is bevetettek a több száz, a jelenlegi amerikai elnököt támogató tüntető ellen.

A nyilvánvaló választási vereségét még mindig tagadó Trump hívei egy fakeresztet is felállítottak az épület előtt.

Donald Trump hivatalban lévő amerikai elnök szerdán Washingtonban összegyűlt hívei előtt kijelentette, hogy soha nem fogja elismerni vereségét, illetve Joe Biden demokrata párti elnökjelölt győzelmét az elnökválasztáson. Trump ismét az általa többször hangoztatott, széles körben elkövetett választási csalásokra hivatkozott, és felszólította alelnökét, Mike Pence-t hogy ne hirdesse ki Joe Biden győzelmét a kongresszus két házának együttes ülésén.

„Soha nem adjuk fel, soha nem ismerjük el a vereséget” – hangoztatta a Fehér Ház közelében található Ellipse parkban tartott megmozduláson. „Megállítjuk a lopást” – jelentette ki Trump a szerinte elcsalt választásra utalva.

Az amerikai elnök állítása szerint százezrek vettek részt a „Mentsd meg Amerikát” nevű megmozduláson. A tüntetés résztvevői a kongresszus együttes ülése ellen tiltakoztak, amelyen várhatóan megerősítik Joe Biden novemberi elnökválasztáson aratott győzelmét.

 

Legnépszerűbb cikkeink