Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Lebontják Pest egyik legérdekesebb múltú házát, a Wichmann kocsmát

Létrehozva:

Wichmann kocsma
Képünk illusztráció/Wichmann kocsma Facebook-oldala

Az épület többek között a magyar kártya szülőhelye, illetve korábban okkult teozófiai központként és neves bordélyházként is funkcionált.

A tavaly elhunyt sportoló, Wichmann Tamás kocsmája helyén 2018 óta egy pizzázó működik, de azt az új tulajdonosa két éve eladta, hogy a ház bontása után egy ötemeletes, tetőtérbeépítéssel megspékelt gigaszállodát építhessen fel – írta a falanszter.blog.hu.

A beruházó már 2019. december 23-án kérvényezte, hogy a hivatal engedélyezze neki a műemléki jelentőségűnek számító ingatlan bontását és beruházásának elindítását, holott Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes tavaly még egy Wichmann Tamás sportolói és politikai ellenzéki munkásságának emléket állító dombormű felállítását vizionálta az egykori kocsma falára – írják.

Az épületet 1986-ban vásárolta meg Wichmann Tamás kilencszeres kenuvilágbajnok, aki az akkori étkezde helyén egy Szent Jupátról elnevezett alternatív jellegű kocsmát nyitott – írják.

Wichmann Tamás világbajnok, olimpiai ezüstérmes kenus budapesti sörözője előtt / Fotó: Czimbal Gyula/MTI

A kiskocsma arról is nevezetes volt, hogy a felette lévő lakásban a szocializmus éveiben egy rendszerellenes kalózrádió, illetve egy szamizdat szerkesztőség is működött, természetesen Wichmann tudtával és anyagi segítségével. A ház ennek megfelelően komoly politikai szerepet is betöltött a szocializmus hibáinak és túlkapásainak feltárásában és bemutatásában, amely részben, vagy egészben előmozdította a rendszerváltásnak nevezett módszerváltást is – írják.

Az épület ezenfelül a magyar kártya szülőhelye, illetve korábban okkult teozófiai központként és egy neves bordélyházként is funkcionált, ahol többek között megfordult Krúdy Gyula, Ady Endre és Jókai Mór is.

Fotó: Marjai János/MTI

Legnépszerűbb cikkeink