Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Donald Trump alelnöke írásban ismerte el, hogy Biden nyerte az elnökválasztást

Létrehozva:

Mike Pence / Fotó: MTI/EPA/The New York Times pool/Erin Schaff

Mike Pence a Twitteren tette tette egyértelművé, hogy elfogadja a választás eredményét.

Az Egyesült Államok alelnöke elismeri a választás eredményét – számol be a hvg.hu, majd megjegyzik, Ez máskor csak formalitás, most azonban komoly jelentősége van.

A lap emlékeztet: miután Donald Trump stábja minden jogorvoslati lehetőséget kimerített, az elektorok még decemberben összeültek, hogy leadják a szavazatukat az elnökjelöltekre, a Kongresszus pedig ezekben a percekben számolja össze az elektori voksokat. Most azonban már Trump is utalt rá: mi lenne, ha az ülést vezető Mike Pence alelnök nem hirdetné ki az eredményt.

Erre reagálva Pence egy nyílt levelet írt, amelyet az ülés első perceiben tettek ki a Twitter-oldalára. Ebben egyértelművé tette: el fogja fogadni a választás eredményét. Hosszú idő óta ez az első alkalom, hogy a távozó alelnök nyilvánosan szembefordul Trumppal.

Mint írta, ha egyetlen képviselőnek is kételyei vannak a választás tisztaságával kapcsolatban, az a törvények szerint kérheti, hogy egy-egy állam eredményeit vizsgálják meg, ez így is történik épp most. Ha azonban ez a vizsgálat megtörtént, akkor az alelnöknek csak az ülésvezetés a feladata – erősítette meg.

Akármi is az ülés hagyományos napirendje, „nem hiszem, hogy az országunk alapítói fel akarták volna hatalmazni az alelnököt a joggal, hogy egyedül eldöntse, melyik elektori szavazatokat lehet elfogadni” – tette világossá Pence.

(hvg.hu)

Legnépszerűbb cikkeink