Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Precedenst teremtett volna Assange kiadatása az RSF szerint

Létrehozva:

A 2021. január 4-én közreadott képen Julian Assange, a WikiLeaks oknyomozó internetes portál alapítója a sajtó képviselőinek nyilatkozik az ecuadori nagykövetség egyik erkélyén Londonban 2017. május 19-én. A londoni központi büntetőbíróság 2021. január 4-i határozatának értelmében Assange-ot nem adják ki az amerikai hatóságoknak. MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

A brit bíróság döntése, amelynek értelmében nem adható ki az Egyesült Államoknak Julian Assange, a WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítója, történelmi pillanatnak számít a szabad véleménynyilvánítás szempontjából – e meggyőződésének adott hangot Christophe Deloire, a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró-jogvédő szervezet főtitkára.

„Függetlenül attól, hogy mik a hivatalos érvek, a döntés, hogy Assange nem adható ki, történelmi fontosságú a tájékoztatáshoz való jog szempontjából. (Ügye) nem jelent további fenyegetést az oknyomozó újságírás számára” – írta a Twitteren az RSF főtitkára, aki szerint „a kiadatás precedenst teremtett volna”.

A londoni büntetőbíróság hétfőn nem jogerősen úgy döntött: a brit kormány nem adhatja ki a WikiLeaks brit börtönben ülő alapítóját az Egyesült Államoknak, amelynek 14 napja van fellebbezni a döntés ellen.  A bírósági határozat értelmében Assange elsősorban azért nem adható ki az amerikai hatóságoknak, mert reális annak a kockázata, hogy az amerikai vizsgálati fogságban öngyilkosságot követ el.

Az ausztrál állampolgárságú Assange ellen az amerikai hatóságok a brit kormányhoz benyújtott kiadatási kérelemben 18 vádpontot fogalmaztak meg. Ezek közül 17 kémkedéssel, egy pedig számítógépes rendszerek feltörésével vádolja a férfit. Assange portálja hozzávetőleges becslések szerint csaknem 500 ezer titkos amerikai diplomáciai táviratot szerzett meg, és az elmúlt években ezek jelentős részét átadta médiapartnereinek.

A WikiLeaks szerint politikailag motivált vádakról van szó.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink