Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Ostromállapotok uralkodtak a 36 órás Covid-parti helyszínén

Létrehozva:

Forrás: Shutterstock

Eljárás indult annak az illegális szilveszteri vadpartinak az egyik szervezője ellen, amelyen csaknem 2500-an vettek részt a franciaországi Bretagne-ban – közölte a helyi ügyész hétfőn.

Philippe Astruc a nyugat-franciaországi Rennes-ben tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az 1999-es születésű főszervező büntetlen előéletű. Tiltott rendezvény szervezése, mások életének veszélyeztetése, alkohol tiltott forgalmazása, kábítószer használatának segítése, mások vagyonának megrongálása és bújtatott foglalkoztatás ellene a vád.

Az ügyész kezdeményezte a gyanúsított előzetes letartóztatásba helyezését.

A férfit a 36 órán át tartó buli után szombat délután vették őrizetbe Bretagne-ban. A házkutatás során egy, feltételezhetően belépőjegyekből származható nagyobb összeget, kábítószert, hangtechnikai berendezéseket és egy teherautót is lefoglaltak a nyomozók.

A vádemelést megelőző nyomozás során kiderült, hogy a szervező több mint ezer SMS-t küldött szét december 31-én arról, hogy a nyugat-franciaországi Lieruon településen bulit szervez két kiürített hangárban.

Az ügyész szerint azonban elképzelhetetlen, hogy „egyetlen ember szervezzen egy ilyen rendezvényt”, ezért a többi szervező azonosítása folytatódik annak érdekében, hogy a bíróságon feleljenek a tettükért. Kiemelte: legalább további három-négy, de az is lehet, hogy valamivel több emberről van szó.

Franciaországban komoly bírálatokat váltott ki, hogy a rendőrség látszólag passzívan viselkedett a külföldön is nagy visszhangot kapott technobuli helyszínén.

„Nem vártunk karba tett kézzel” – hangsúlyozta az ügyész. Elmondta, hogy csütörtök este fél 7-kor „nem kevesebb mint háromszáz járművet” észlelt a rendőrség Saint-Nicolas de Redon településnél, amelyek két órával később északnak, Lieuron felé indultak.

„Ekkor nyolcvan helyi csendőr megpróbált közbelépni és megakadályozni, hogy a csoport elérje a végső célpontot” – fogalmazott. Este 9 órakor a csendőrök jelentős erőszakkal találták magukat szemben, hárman megsérültek közülük, és egy gépkocsit felgyújtottak – emlékeztetett.

Elmondta: az előre megfontoltságot bizonyítja a helyszín előkészítése, amelyet körbebarikádoztak, a hangárban pedig fény- és hangtechnikai berendezéseket állítottak fel.

A nyomozás során az is kiderült, hogy az Európa minden tájáról érkezett résztvevők 5 eurós belépőt fizettek. Az ügyész megemlítette, hogy spanyolok, olaszok és lengyelek is voltak a vadpartin, s a résztvevők kevesebb mint 5 százaléka viselt maszkot.

Az ügyész a kritikákra válaszul elmondta, hogy a résztvevők több mint kétharmadát, 1645 embert megbüntettek a rendőrök a járványügyi előírások – a kijárási tilalom, a kötelező maszkviselés – megsértése, illetve más szabálysértések, 225 esetben droggal összefüggésben, miután a csütörtök óta a kijárat előtt várakozó rendvédelmi szervek szisztematikusan igazoltattak mindenkit, aki gyalog vagy gépkocsin távozott a helyszínről.

 

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink