Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Bádoggal, struccokkal és májas hurkával is meg lehet kenni a politikusokat

Létrehozva:

Képünk illusztráció. Fotó: Karl Allen Lugmayer/ Pixabay

22 tonna pléhlemezzel fizettek le egy volt minisztert Romániában. A román Korrupciógyanús Ügyészség munkája során ennél furább kenőanyagokkal is találkozott már: listájukon a májas hurka és a struccraj is szerepel.

“Befolyásomat májas hurkára vagy struccokra cserélném, ugyanitt pléhlemez nagy tételben eladó” – így festene egy korrupciós apróhirdetés keleti szomszédunknál a Főtér összeállítása alapján.

Legutóbb Costel Alexe-et, az Orban-kormány volt környezetvédelmi miniszterét gyanúsította meg az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) azzal, hogy 22 tonna pléhlemezt kapott egy acélgyár vezetőjétől azért, hogy kiállítsa a gyár üvegházhatású gázok kibocsátására vonatkozó engedélyét – írja a lap. A pléhlemezek a volt miniszter egyik rokonának a cégénél landoltak.

Mivel Costel Alexe miniszterként követte el a feltételezett bűncselekményt (2020 áprilisa és júliusa között), a DNA most Alexe mentelmi jogának a megvonását kérte, ennek érdekében a legfőbb ügyészségnek az államfőhöz kell fordulnia.

A romániai magyar nyelvű hírportál emlékeztet Decebal Traian Remeş esetére, aki 2007-ben, mezőgazdasági miniszterként 15 ezer eurót és egy jó adag májas hurkát fogadott el egy üzletembertől egy sikeres pályázatért cserében. A politikus végül három év letöltendőt kapott.
Toni Greblát viszont struccokkal kenték meg, a volt alkotmánybíró és szenátor rögtön 80 futómadarat, egy luxusgépkocsit és egy telefont is kapott üzletemberektől, akiknek cserében közbenjárását ígérte azért, hogy vállalataik állami megrendelésekhez jussanak.

 

Legnépszerűbb cikkeink