Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Katasztrófa sújtotta területté nyilvánított a horvát kormány három megyét

Létrehozva:

Válságstábot is felállítottak a károk enyhítésére. 

A horvát kormány hétfői ülésén természeti katasztrófa sújtotta területté nyilvánította Sziszek-Monoszló (Sisak-Moslovacka) megyét, valamint Zágráb és Károlyváros (Karlovac) megye egyes részeit a múlt héten történt két erősebb földrengés miatt – közölte Andrej Plenkovic kormányfő.

Hozzátette: a károk enyhítésére válságstábot állítottak fel, melynek élére Tomo Medved védelmi minisztert nevezték ki.

Új válság van, ezért új válságstábot kellett létrehozni, amely a földrengés okozta károk felszámolásával és az újjáépítéssel foglalkozik majd – hangsúlyozta a kormányfő, hozzátéve, hogy amennyiben újabb katasztrófa következne be, tűzvész vagy valami más, az újabb válságstáb élére Davor Bozinovic belügyminiszter kerül.

A múlt hétfői és keddi 5,2-es, illetve 6,3 erősségű közép-horvátországi főrengésnek hét halálos áldozata és 28 sérültje van, az utórengések pedig folyamatosak. A károk nagyságáról egyelőre csak becslések állnak rendelkezésre.

Ivo Zinic, Sziszek-Monoszló megye elöljárója a sajtónak hétfőn úgy nyilatkozott: közel háromezer épület vált lakhatatlanná. A földrengés súlyos károkat okozott a 116 ezres lakosságú megye négy városában: Sziszeken, Petrinjában, Glinan és Hrvatska Kostajnicaban, valamint több járásban. A károk ötvenezer lakost érintenek.

Eddig 14 171 bejelentés érkezett anyagi károkról, amelyből 4194 épületet vizsgáltak meg a szakemberek. Ebből ezer ideiglenesen, 800 pedig teljesen használhatatlan – mondta az elöljáró. Hozzátette ugyanakkor, hogy a rengés sújtotta térségben több száz gazdasági épület, 11 iskola és közel az összes templom megsérült, öt közülük teljesen összeomlott.

Kiemelte: a legnagyobb problémát 500 család elhelyezése jelenti, a számuk pedig tovább nő. Eddig kétszáz lakókonténer érkezett a megyébe, ezekből azonban legalább ezerre lenne szükség – jelezte.

Stjepan Kozic, Zágráb megye elöljárója elmondta: több mint ezer ingatlan sérült meg a földrengésben Zapresic, Velika Gorica, Ivanic Grad és Jastrebarsko városában, továbbá több járásban. Zapresicben három lakótömböt kellett kiüríteni. A 81 családot a közeli szállodában helyezték el, sokan azonban rokonaiknál, barátaiknál kerestek szállást. A városban a bíróság épülete, a népfőiskola és Szent Péter templom is megsérült.

Károlyváros megyében 300 épületen okozott károkat a földrengés.

(MTI)

 

Legnépszerűbb cikkeink