Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Kiemelt hírek

Orbán Viktor: Nagy idők kapujában állunk

Pesti Hírlap

Létrehozva:

A 2010 és a 2020 közötti évtized az elmúlt száz év legsikeresebb évtizede volt Magyarországnak, a következő tíz év pedig még jobb lehet – mondta Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában.

A kormányfő szerint „nagy idők kapujában állunk”, és az új évtizednek már az első éve is fantasztikus lehet, még akkor is, ha az első pár hónapja „nyomorúságosnak” tűnik is majd a korlátozások miatt.

„Hihetetlen gyorsasággal állunk majd emelkedő pályára: a világgazdaság is könnyen lehet, hogy korábban nem látott méretű növekedésnek indul, (…) a magyarnak pedig még gyorsabbnak kell lennie” – jelentette ki Orbán Viktor, hozzátéve, olyan dimenzióváltás előtt áll a magyar gazdasági rendszer, amit ma még kevesen értenek.

Kiemelte, ez egy digitalizált, a saját hulladékát is feldolgozni képes, úgynevezett körforgásos gazdaság lesz radikálisan lecsökkentett szén-dioxid-kibocsátással, teljes foglalkoztatással, és az EU nyugati felénél érzékelhetően gyorsabb növekedéssel.

Az emberek is gyarapodni fognak, nagyobb otthonokban élnek és több gyermeket vállalnak – tette hozzá a kormányfő.

Orbán Viktor elmondta, az évtized végére a magyar gazdaságnak el kell érnie, hogy a külföldön befektető magyar vállalkozások hazahozott profitja elérje azt az összeget, amelyet a Magyarországon működő külföldi cégek kivisznek az országból.

A miniszterelnök kijelentette, válság idején a baloldal általában az adóemelésben látja a megoldást, de ő nem hisz ebben a gondolkodásmódban.

Válságban adót kell csökkenteni, az államnak és az önkormányzatoknak egyaránt, sőt a bankoknak is be kell szállniuk a hitelfizetési moratórium meghosszabbításával – mondta az iparűzési adó kritikáira reagálva, hozzátéve, „itt most mindenki vállal valamit”. Megjegyezte, nem minden önkormányzat érti meg az adócsökkentés jelentőségét, pedig a vállalkozások csak akkor képesek több embernek munkahelyet adni, ha minél kevesebb közteher van a vállukon.

Kiemelte, a vállalkozásokat kell abba helyzetbe hozni, hogy minél több embernek munkát tudjanak adni.

A vakcinákról és az oltási tervről is szó esett, ezzel kapcsolatban a miniszterelnök lassúnak találja az Európai Unió tempóját az elosztással, a gyártással kapcsolatban. Továbbá úgy gondolja, a nyugati vakcinákon kívül a keleti fejlesztéseken is rajta kell tartanunk a szemünket: ideális esetben az állampolgárok később dönthetnének arról, hogy a nyugati, vagy a keleti vakcinákat adatják be maguknak. A magyar vakcinakísérletekben és a saját nemzeti oltóanyag gyártásban látja a hosszú távú megoldást Orbán Viktor, de a Pfizer vakcinát is magyar vakcinának titulálta nyilatkozatában. „Amerikai pénz és magyar ész van benne.”

 

Legnépszerűbb cikkeink