Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

Ellenzi az autógyárak állami támogatását a közpénzekkel súlyosan kitömött Audi

Dercsényi Dávid

Létrehozva:

Inkább adjanak pénzt a járványhelyzetben a vendéglősöknek, mondja Markus Duesmann – az Audi magyar leányvállalata 2016 és 2019 között 36 milliárd forintot kapott a magyar államtól.

Nem tartja helyesnek az autóipar állami támogatását a koronavírus-válság miatt az Audi vezérigazgatója, Markus Duesmann, írja az MTI. “Nem helyeslem az autóipar további támogatását” – fogalmazott az Audi vezérigazgatója a Süddeutsche Zeitung lapnak adott interjúban. “A koronavírus-válság megfosztott bennünket teljesen a nyereségünktől. Oké, rendben van. De ezt szinte minden vállalatunk – a gyártókat és a beszállítókat is beleértve – túl fogja élni” – mondta.    

Nem így van viszont a vendéglátóiparban és a rendezvényszervezők esetében, ahol nagyon sok cég végleg kénytelen lesz lehúzni a rolót. “Ez nagyon bánt engem. Ez egyszerűen tragédia. Az, hogy mi elveszítjük forgalmunk tíz százalékát, az nem tragédia. Túltesszük magunkat rajta, és minden megy tovább a régiben.”

A teljes képhez hozzátartozik, hogy az Audi mindenhol kap támogatást, normál, vírus nélküli békeidőben is, ahol leányvállalata van. A G7 2019-es cikke kimutatta, hogy összességében 24 eljárás keretében 6,4 millió euró, tehát 2,24 milliárd forint állami támogatást hagytak jóvá a vállalatnak 2016 és 2019 között négy uniós tagállamban – de ez korántsem a teljes összeg, a könyvelési sajátosságok miatt sok támogatást nem kell lejelenteni az EU-nak, azok akár 80 százaléka is rejtve marad. Magyarország különösen gáláns: az egyedi kormánydöntések listájából látható, hogy összesen 36 milliárd forint állami támogatásnál jár az Audi Magyarországon 2019-ig.

Legnépszerűbb cikkeink