Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

Átlépte a 20 milliót a fertőzöttek száma az Egyesült Államokban

Létrehozva:

Jelenleg naponta átlagosan 186 ezer új fertőzöttet regisztrálnak az USA-ban. 

Átlépte a 20 milliót a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma az Egyesült Államokban – derül ki a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem pénteken közzétett adataiból.

Az országban november vége óta gyorsul az igazolt fertőzöttek számának napi növekedése, decemberben pedig 78 ezer ember halt bele igazoltan a Covid-19 okozta betegségbe. A járvány kezdete óta a vírusnak több mint 345 ezer regisztrált halálos áldozata van.

Mitt Romney, Utah állam republikánus szenátora pénteken felszólította a kormányt, adjon felhatalmazást az állatorvosoknak és a katonai orvosoknak is az oltás beadására, egyúttal bírálta a Fehér Háznak az oltási kampánnyal kapcsolatos intézkedéseit. Leszögezte, hogy az egészségügyi dolgozók túlságosan leterheltek ahhoz, hogy egyedül lássák el a vakcinálással járó újabb feladatokat is.

Az ország egészségügyi hatóságai eközben a héten arra figyelmeztettek, hogy immár az Egyesült Államokban is felbukkant a koronavírus gyorsan terjedő mutációja, amelyet néhány hete azonosítottak első ízben Délkelet-Angliában.

Az Egyesült Államokban újonnan igazolt fertőzöttek száma a tavalyi év második felében ugrott meg a hivatalos adatok szerint. Míg az első 5 millió fertőzöttet 200 nap alatt regisztrálták, ez a szám 93 nap alatt 10 millióra nőtt, további 31 nap múlva 15 millióra, 25 nap alatt pedig 15 millióról 20 millióra.

Államokra lebontva a legtöbb fertőzöttet – 2,28 milliót – Kaliforniából jelentették, ezt követi Texas 1,76 millió esettel, majd Florida 1,32 millióval.

Jelenleg naponta átlagosan 186 ezer új fertőzöttet regisztrálnak, ez viszonylag kevesebb, mint december közepén, ekkor ugyanis az igazolt fertőzöttek számának napi növekménye meghaladta a 218 ezret.

A kórházakban több mint 125 ezer koronavírusos beteget ápolnak, 25 százalékkal többet, mint a múlt hónapban.

Noha az ország gyógyszerfelügyeleti hatósága (FDA) már két vakcinát is engedélyezett, az oltókampány a tervezettnél lassabban halad: december 31-ig mintegy 2,8 millió embert oltottak be, jóllehet a cél 20 millió volt.

Anthony Fauci, az amerikai allergológiai és fertőző betegségek országos intézetének igazgatója szerdán mindazonáltal reményét fejezte ki, hogy az idei év őszére sikerül elérni a kollektív védettséget a vírussal szemben. A kormány tervei szerint március elejére 100 millió embert oltanának be.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink