Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Nem tudni, ki helyezett el mágneses aknát egy libériai hajón

Létrehozva:

Az iraki hatóságok evakuálták a legénységet.

A hajótesthez tapasztott, mágneses aknát talált a legénység egy libériai tartályhajón a Perzsa-öbölben. Az akna hatástalanításán iraki tűzszerészek kezdtek el dolgozni pénteken.

A robbanószerkezetet előző nap fedezték fel a Bászra közelében lévő tartályhajón. Az iraki hatóságok evakuálták a legénységet.

Az MT Pola nevű hajó az iraki olajkereskedelmi ügynökségé, és úszó üzemanyagtartályként szolgál más hajók feltöltéséhez. Éppen az MT Nordic Freedom nevű bermudai tanker tartályait töltötte fel, amikor a legénység rálelt az aknára a hajó oldalán. A Pola nemzetközi vizeken tartózkodik, 28 tengeri mérföldre Irak partjaitól.

A mágneses aknák, amelyeket legtöbbször különleges egységek búvárai helyeznek el hajók oldalán, hatalmas pusztításra képesek. Az incidens annak az első évfordulóján történt, hogy az Egyesült Államok dróntámadással megölte az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz egységének parancsnokát, Kászim Szulejmánit.

2019-ben több hasonló aknatámadás is történt a Perzsa-öbölben, amelyekért Washington Iránt tette felelőssé.

Teherán azonban tagadja, hogy bármi köze lett volna a történtekhez.

Az elmúlt időszakban, Donald Trump elnökségének utolsó heteiben kiéleződött a feszültség Irán és az USA között. Az utóbbi ugyanis azt állítja, információi vannak arról, hogy a síita állam meg akarja torolni Kászim Szulejmáni halálát.

(MTI)

A kép illusztráció.

Legnépszerűbb cikkeink