Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

Ferenc pápa: Legyen 2021 a „gyűlölet és megosztás megszűnésének ideje”

Létrehozva:

Az emberek és nemzetek közötti békéről és a kölcsönös törődésről beszélt újévi megszólalásában Ferenc pápa. 

Az egyházfő az új esztendő kezdetét bátorításnak nevezte. Reményét fejezve ki, hogy az előttünk álló év mindenki számára lehetőséget nyújt a lelki fejlődéshez. A beszédet péntek délben közvetítették a Vatikánból.

Az új év „legyen a gyűlölet és megosztás megszűnésének ideje, legyünk mindannyian egymás testvérei, érkezzék el az építkezés ideje a pusztítás helyett, az egymás közötti és a környezet iránti gondoskodással” – mondta Ferenc pápa.

Szerinte a koronavírus-járvány megtanította az emberiséget arra, hogy mekkora szükség van mások problémáival törődni és azokat megosztani. A „törődés szemléletének és kultúrájának fejlesztését” szorgalmazta közösségek és nemzetek között, a családokban és a munkahelyeken, valamint a nemzetközi színtéren is.

„Ez a magatartás vezet a béke útjára, mivel testvériségre alapozott társadalmat épít. Mindannyian (…) arra vagyunk hivatottak, hogy a békét építsük minden nap és minden helyszínen kezet nyújtva testvérünknek, akinek akár egy vigaszszóra van szüksége, akár gyengédségre vagy szolidaritásra” – jelentette ki a pápa.

A pápai lakosztály könyvtártermében állva olvasta fel beszédét, amelyet az Úrangyala-imádság előtt mondott el. Az egyház január elsején a béke világnapját ünnepli.

Az imádság után Ferenc pápa fájdalmát és aggodalmát fejezte ki a Jemenben súlyosbodott erőszak miatt. Az „oktatás, gyógyszerek, élelem” nélkül maradt jemeni lakosságért imádkozott. Beszélt a Nigériában túszul ejtett püspökről is.

Ferenc pápa isiászra hivatkozva mondta le az újévi délelőtti misét, amelyet Pietro Parolin bíboros, szentszéki államtitkár mutatott be a Szent Péter-bazilikában.

A pápa legközelebb vasárnap mond Úrangyala-imádságot, amelyet továbbra is interneten közvetítenek.

Legnépszerűbb cikkeink