Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Itt a MÁV éves graffitiösszesítője

Létrehozva:

Fotó BalkansCat - Shutterstock

Több tízezer négyzetméter felületen takarítottak el graffitit a vonatokról idén. Ennek költsége tizenötmillió forint volt.

 Az előző évekhez képest javuló tendencia tapasztalható, egyre kevesebbszer firkálják össze a vonatokat, kevesebbet kell lemosni, de még így is jócskán akad munkája a takarítóknak – írja a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság közleménye.

November végéig országszerte összesen 1385 jármű belső felületeiről közel 7000 négyzetméternyi firkát kellett letisztítani, melynek összköltsége 15 millió forintnál is több volt. Jó hír, hogy ez a tavalyihoz képest mintegy ötödével kevesebb.

Az írják, 262 vasúti járművön majd’ 3500 négyzetméternyi külső felületet kellett megtisztítani, ennek költsége 5,6 millió forint volt. Ez a tíz évvel korábbinak csak egy kicsit több mint az ötöde, de 2019-hez képest nem csökkent olyan számottevően, mint a belső felületek esetében.

A vasúttársaság a rongálásokat megelőzendő, a vasútőri jelenléten túl, egyre több járművön alkalmaz kamerákat, már a járműpark 12 százalékán van beépített kamerarendszer. Speciális anti-graffitiréteg is védi a járművek több mint ötödének külső felületeit, hogy az ilyen jellegű rongálásokat egy mosással, könnyedén meg lehessen szüntetni.

A vasúttársaság idén 189 feljelentést tett ilyen ügyekben – derült ki a közleményből.

 

Legnépszerűbb cikkeink