Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Várják a segítséget Horvátországban 

Létrehozva:

A természeti katasztrófának eddig hét halálos áldozata van, köztük egy gyermek. 

A horvát belügyminisztérium közlése szerint legalább hatan súlyosan, húszan pedig könnyebben sérültek meg a keddi horvát földrengések során – írta az Index.hr szerda reggel.

Zlatko Pješ, a helyi tűzoltóság parancsnoka jó hírekről is beszámolt, a 24 sata portálnak elmondta, sikerült megmenteniük egy kislányt, akit egy téglahalom alatt találtak. “Négy órán át ástunk, kihúztuk”- mondta a parancsnok. A csapatuk megmentett egy nőt is, akit szintén a keddi földrengések után temettek be a romok. “Amikor elkezdődött a földrengés, meg tudta magát védeni egy székkel, végül ez mentette meg az életét. A keresőkutyák kiszagolták, és valahogy sikerült kommunikálnunk is vele. Innentől jött a nehezebb rész” – mondta Pješ. – “Kulcsfontosságú volt, hogy először a fejéhez érjünk. Így már kaphatott oxigént. Ébren kellett tartanunk. Nem szólt semmit a mentés alatt. Jobbulást kívánunk neki” – tette hozzá Pješ. 

A földrengés által leginkább sújtott területen az épületek is súlyosan megrongálódtak. Radovan Fuchs oktatási miniszter szerdai közlése szerint Sisak, Glina és Petrinja területén jelenleg öt iskola teljesen használhatatlan, kilenc javítható, tizenhárom pedig működőképes. 

“Sisakban 3489 tanuló,  Petrinjában 1843 diák maradt iskola nélkül”- mondta a miniszter.

“Az emberek két perc alatt nincstelenné váltak. Áram, a teli hűtők nélkül maradtak. Már nincs semmijük” – mondta egy glinai lakos, írja index.hr a keddi földrengések után. Egész Horvátországból érkeztek a felajánlások és a segítség a térségbe. “Az embereknek felajánlották, hogy menjenek hotelekbe, de ők nem szeretnének” – tette hozzá. Sokan valóban inkább sátrakban és az utcán töltötték az éjszakát kedden, mert az otthonukat nem akarták elhagyni, viszont féltek az újabb földrengésektől.

Pokupsko környékén szerdán jelezték, még mindig szükség van ruhákra és ennivalóra.

Egy felvételt az egyik helyi énekesnő is megosztott a keddi rengésről.


A földrengés hangjáról is közzétettek egy felvételt: 

Croatia Mw6.4 – December 29th, 2020 by CATnews

Audio sample (20x faster) of the Mw 6.4 earthquake near Zagreb, Croatia from December 29th, 2020. The sound was created using the seismic signal recorded at CR-ZAG, ~49 km from the epicenter. 2 aftershocks can be heard as well. We recommend loud speakers and a decent bass!

 

 

 

 

Legnépszerűbb cikkeink