Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Teljes lezárást sürgetnek a brit tudósok

Létrehozva:

Fotó: EPA / ANDY RAIN

Túl gyorsan terjed az új koronavírustörzs.

Több tízezer halálesetet lehetne elkerülni egy azonnali teljes lezárással – idézi a The Guardian az Indepentent Sage tudóscsoport álláspontját. Az angol kórházakból egyre növekvő terhelésről számolnak be, a tudósok és az egészségügyi szakemberek pedig szigorúbb korlátozásokat követelnek. Az Independent Sage szerint a korlátozások még ott sem elégségesek, ahol az új, eddiginél fertőzőbb törzs még csak ritkán fordul elő.

„Tíz nap telt el azóta, hogy Londonban, Kentben és a keleti területeken bevezették a legmagasabb szintű korlátozást. Ha az esetszám nem stagnál, vagy csökken a következő időszakban, akkor nem várhatjuk, hogy ekkora mértékű korlátozás visszaszorítja a vírus terjedését Angliában” – áll az Independent Sage közleményében. Egy, a jelenleginél is szigorúbb korlátozás azt jelenthetné, hogy az iskolák ismét távoktatásra állnak át.

A kórházba került koronavírusos betegek száma hétfőn meghaladta a 20 ezret, kedden pedig rekordot jelentő 53 ezer új esetet azonosítottak az Egyesült Királyságban – ebből 47 ezret Angliában.

Christina Pagel, a Londoni Egyetem egyik professzora szerint heteken belül összeomolhat az egészségügyi rendszer, ha a kormány nem lép azonnal. Ezt megerősítette a Nemzeti Egészségügyi Ellátórendszer (NHS) helyettes vezérigazgatója, Saffron Cordery is, aki elmondta, hogy a kórházakat érő terhelés fenntarthatatlan mértékben növekszik az ország bizonyos részein.

Az Angliára vonatkozó korlátozásokat szerdán vizsgálják felül.

Legnépszerűbb cikkeink