Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Kisebb változások jönnek a lakáscélú támogatásban

Létrehozva:

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Jövőre a nyugdíjasok is kaphatnak csokot, ha megfelelnek a feltételeknek, és még dolgoznak is.

Január elsejével módosul azoknak a településeknek a listája, amelyeken igényelhető a falusi csok – vette észre a Magyar Közlönyben a penzcentrum.hu. Ismert, a falusi csok olyan kistelepüléseken vehető igénybe, ahol a lakosságszám 2003-hoz képest nagyobb mértékben csökkent, mint az országos átlag (ahol a 2003. január 1-jei népességszámhoz képest nem éri el a 95 százalékot a mostani népesség). A „preferált kistelepülések” listája határozza meg, hol vehető igénybe a falusi csok. A teljes lista a Magyar Közlöny 2020. évi 292. számában található.

A friss listában 2679 település szerepel, bő kétszázzal több, mint a régi összeállításban!

Az 5000 lakosnál kisebb kistelepülésekre, tanyákra kiterjedő falusi családi otthonteremtési kedvezmény az egygyermekes családok esetében 600 ezer forint, a kétgyermekes családoknál 2 millió 600 ezer forint, a háromgyermekes családoknál pedig 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosít nemcsak új, hanem használt lakás vásárlására vagy annak korszerűsítésére, bővítésére. A támogatás fele fordítható vásárlásra, a fennmaradó rész bővítésre, korszerűsítésre.

Közben Novák Katalin a Facebook-oldalán jelentette be, hogy a január elsejétől kifizetett építkezési és telekszámlák áfa-tartalmát ötmillió forintig visszatéríti az állam. Novák hangsúlyozta: az állam ezzel járul hozzá a sajáterős építkezésekhez.

Az otthonteremtési programhoz és a családtámogatásokhoz kapcsolódó újabb lehetőségeket ismertetve a miniszter azt mondta, a jövőben a nyugdíjasok is igényelhetik a csokot, ha megfelelnek minden feltételnek és dolgoznak a nyugdíj mellett. Mint mondta, bár a csokkal vásárolt ingatlant tíz évig nem lehet eladni vagy elajándékozni, de a jövőben a szülők átírathatják majd azt a gyermekeik nevére a tízéves elidegenítési tilalom ideje alatt is.

Szintén újdonság, hogy a jelzáloghitel-elengedés több fennálló lakáscélú jelzálogkölcsönre is érvényesíthető lesz. Így a második gyermek után járó egymillió, valamint a harmadik, vagy további gyermek utáni négymillió forintos elengedési mértéket több kisebb összegű lakáscélú jelzáloghitel közt megosztva is érvényesíthetik a családok – így a miniszter.

Legnépszerűbb cikkeink