Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Magyarország

Zalában is megmozdultak a karácsonyfák a horvát földrengéstől

Létrehozva:

Több Zala megyei településen is megérezték reggel fél 7 körül a földrengést, amelynek epicentruma Horvátországban volt, 12 kilométerre Sziszektől (Sisak) és 51 kilométerre Zágrábtól, mintegy 5 kilométeres mélységben.

5,2-es erősségű földrengés rázta meg Horvátországot, mintegy 100 kilométerre a magyar határtól. Az epicentrum Petrinyánál volt – írja a metkep.hu. Károkról egyelőre nem lehet tudni.

A rengést Zala megyében is érezték, többen arra keltek fél 7 körül, hogy mozog a föld. Volt, akinél a karácsonyfadíszek mozogtak, másnál az állatok érezték meg a mozgást, vagy fényképek estek le a szekrényről.

A horvát fővárost és környékét legutóbb március 22-én rázta meg nagyobb földrengés. A fél óra különbséggel bekövetkezett 5,6-os, majd 5,1-es erősségű földmozgásban számos épület megrongálódott és több ember megsérült. Az akkori földmozgás Zágrábban és környékén 25 ezer épületben okozott kárt. A városmagban megrongálódott a főváros jelképének számító katedrális, a horvát parlament és a kormány épülete, valamint több templom és a kulturális örökséghez tartozó építmény. Több kórházból is evakuálni kellett az embereket.

Zágrábban a márciusi földrengés óta folyamatosak az utórengések. A szakemberek mintegy kétezer utólökést jegyeztek fel, amelyek negyede volt érezhető. Hatezer épület a mai napig nem biztonságos, köztük több óvoda, általános iskola, középiskola, egyetem, kulturális és tudományos intézet.

Legnépszerűbb cikkeink