Connect with us

Nagyvilág

Újabb csoportos merénylet és emberrablás volt Afganisztánban

Létrehozva:

Legalább 20 civilt raboltak el kormányellenes tálib fegyveresek Afganisztánban, az ország délkeleti részén fekvő Gazni tartományban, ahonnan lövöldözést is jelentettek. A Gaznival szomszédos Hosztban, valamint Kabulban pedig pokolgépes merényleteket követtek el hatósági gépkocsik ellen – közölték hétfőn afgán hivatalos források.

Gazni tartományi tanácsának két tagja újságíróknak azt mondta, hogy a civileket vasárnap rabolták el a tartomány tálibok ellenőrizte körzetéből, a hatóságok megkezdték a keresésüket.

A gazni rendőrség szóvivője azt közölte, hogy a tartomány keleti részén hétfő reggel ismeretlen fegyveresek agyonlőtték a helyi adóigazgatóság két, munkába tartó dolgozóját.

Hoszt tartományban házi készítésű pokolgéppel támadták meg a helyi tanács egyik tagjának gépkocsiját, az illetékes megsebesült, egy biztonsági őr meghalt, egy másik szintén megsebesült. Kabulban egy, a védelmi minisztériumba tartó autót rongált meg pokolgép, a robbanásban a sofőr megsebesült.

A támadások elkövetését eddig egyetlen csoport sem vállalta magára.

Jóllehet az afgán kormány és a tálibok több mint három hónapja folytatnak béketárgyalásokat a több évtizedes háború lezárása érdekében, a radikálisok továbbra is hajtanak végre támadásokat afgán biztonsági erők ellen. Az egyeztetések újabb fordulója várhatóan január 5-én kezdődik.

Az országban az Iszlám Állam terrorszervezet is aktív, a dzsihadisták az elmúlt hónapban több merénylet elkövetését is magukra vállalták, köztük a kabuli egyetem ellen novemberben végrehajtott, csaknem 50 halálos áldozattal járó támadást is.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink