Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Két nap után elengedték Navalnij ügyvédjét az orosz hatóságok 

Létrehozva:

Két nap fogvatartás után az orosz hatóságok szabadon engedték Ljubov Szobol ügyvédnőt, Alekszej Navalnij ellenzéki politikus egyik legközelebbi szövetségesét.

Ljubov Szobol vasárnap este a Twitteren tett közzé magáról egy moszkvai utcán készített felvételt, jelezve ezzel, hogy 48 órás őrizet után elengedték a rendőrségi fogdából.

A 33 éves ügyvéd a Dozsgy tévének nyilatkozva ártatlannak mondta magát. Mint fogalmazott: bármennyire is abszurdnak hangzik, a hatóságok az ellene indított bűnvádi eljárással állnak bosszút Navalnijon.

No Title

Соболь @SobolLubov на свободе! Первый комментарий 1/2 pic.twitter.com/naJQaq3N5J

Ljubov Szobolt – aki indulni akar a jövő évi választáson – pénteken vették őrizetbe, miután a kora reggeli órákban házkutatást tartottak nála, és elvitték a számítógépeit és telefonjait.

Navalnij támogatói szerint a hatóságok így reagáltak arra, hogy Szobol felkereste egy feltételezett orosz titkosügynök, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) munkatársának otthonát, és becsöngetett a lakásába. Navalnij korábban azt mondta, hogy a férfinak köze volt az ellene augusztusban elkövetett, sikertelenül végződött mérgezéses merénylethez. Az FSZB ezt tagadta.

Ivan Zsdanov, a Navalnij vezette korrupcióellenes szervezet ügyvédje elmondta, hogy Szobol ellen magánlaksértés címén indítottak eljárást, ami két évig tartó elzárással büntethető.

Navalnijt augusztusban eszméletlen állapotban, mérgezéssel vitték kórházba, miután rosszul lett egy belföldi repülőgépjáraton. Néhány napra rá Németországba szállították gyógykezelésre. Az őt kezelő német orvosok szerint az ellenzéki politikust novicsok típusú idegméreggel mérgezték meg. A Kreml több ízben tagadta, hogy az orosz hatóságoknak köze lenne a mérgezéshez.

Figyelemre méltó, hogy a Szobol elleni kényszerintézkedés négy nappal az után történt, hogy nyilvánosságra került egy felvétel, amelyen Navalnij álnéven telefonon beszél az FSZB egyik ügynökével, aki részt vett a merényletkísérlet után a nyomok eltakarításában. A közel ötvenperces beszélgetés során a mit sem sejtő ügynök, Konsztantyin Kudrjavcev részletesen beszámolt arról, hogyan mérgezték meg Navalnijt, alsónadrágjára juttatva az idegmérget.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink