Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Karácsony szerint sokkal több a halott, mint amit a kormány mond 

Létrehozva:

Hiába titkolták, az európai statisztikai hivatal adataiból kiderült: Budapesten fele akkora volt a járvány miatti halálozás, mint az ország egészében – írta a főpolgármester a Facebookon. Karácsony Gergely szerint sokkal többen halhattak meg a koronavírus-járvány miatt, mint amit a kormány hivatalosan közöl. 

A polgármester szerint a vakcina megérkezése új szakaszt nyithat a járvány elleni védekezésben, de ehhez az kell, hogy az emberek bízzanak a hatóságokban és beoltassák magukat. Bizalmat azonban csak a polgáraival őszintén beszélő kormány tud kiérdemelni, a magyar kormány viszont mindent megtesz azért, hogy elkenje a járvánnyal kapcsolatos adatokat – írta a közösségi oldalon. 

Hangsúlyozta, hogy alig lehet valamit tudni a halálozási adatok területi eloszlásáról, pedig ezeknek alapvető fontosságuk lenne a védekezésben. A hivatalos honlap csak Budapest adatait közli külön, szerinte azért, mert a járvány első hullámban a fővárosban magas volt a halálozás és ezt a fővárosi vezetés nyakába lehetett varrni, viszont most pont az ellenkezője van, a budapesti halálozási adatok sokkal jobbak az átlagosnál – mondja a főpolgármester. 

A kormány persze erről hallgat, ahogy arról is, hogy sajnos valószínűleg sokkal többen veszítették életüket a járvány miatt, mint az a koronavírus-statisztikában szerepel – olvasható a bejegyzésben. 

Karácsony emlékeztet: a magyar statisztikai hivatal nem közli a halálesetek területi eloszlását, az európai statisztikai hivatal azonban igen. És ezek az adatok megdöbbentőek – írja az ellenzéki politikus. Vannak olyan megyék, amelyekben a járvány tetőzésekor csaknem kétszer annyian haltak meg, mint az előző évek azonos időszakában, míg máshol, például Budapesten, ennek a töredékét látni. 

Mi a magyarázata annak, hogy Budapesten a koronavírus halálozási adatok gyakorlatilag megegyeznek az előző évekhez képest tapasztalt többlethalálozásnak, vidéken azonban köszönőviszonyban sincs a két adat? – teszi fel a kérdést a főpolgármester.

Legnépszerűbb cikkeink