Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Felmérés: árt az ország megítélésének a Szájer-ügy

Létrehozva:

A kormánypártiak többsége nem a melegpartit vagy a drogot, hanem a politikus álszentségét tartja a legdühítőbbnek a Publicus közvélemény-kutatása szerint – írja a Népszava.

A Fidesz-szavazók 40 százaléka számára az volt a legfelháborítóbb Szájer József brüsszeli szexbotrányában, hogy a párt alapítója, Orbán Viktor egyik legszorosabb politikai szövetségese életvitelével szembement mindazzal, amit pártja hirdetett a családról, a heteroszexualitásról és a kábítószer-használatról – derül ki a Publicus Intézet friss reprezentatív közvélemény-kutatásából.

A Publicus Intézet a Népszava megbízásából december 14-17 között 1499 fő megkérdezésével készített országos reprezentatív közvélemény-kutatásban vizsgálta az emberek véleményét a Szájer-üggyel kapcsolatban.

Majdnem minden megkérdezett hallott arról, hogy Szájer József – a járványszabályokat megszegve – Brüsszelben egy ereszcsatornán menekült egy homoszexuális orgiáról, hátizsákjában drogokkal.

Tízből kilenc válaszadó felháborítónak tartja a volt EP képviselő tettét, továbbá tízből nyolc megkérdezett szerint ami történt, az inkább árt Magyarország megítélésének.

Tízből hét válaszadó szerint a Szájer-ügy közügy, hiszen a tettei ellentmondanak a pártja értékrendjének. Tízből három megkérdezett szerint viszont magánügy, ami történt, mivel mindenki úgy éli a nemi életét, ahogy akarja.

Tízből kilenc ellenzéki szavazó szerint Szájer tette közügy – így látja tízből hét bizonytalan szavazó is. Ezzel szemben tízből hat Fidesz szavazó inkább magánügynek ítéli meg a történteket.

Tízből hat válaszadót az háborította fel a leginkább a Szájer-botrányban, hogy a volt EP képviselő az életvitelével szembe ment mindazzal, amit pártja hirdetett a családról, a heteroszexualitásról és a kábítószer-használatról.

Tízből három megkérdezett azon bukott ki leginkább, hogy Szájer nem vállalta tette következményeit, hanem menekülni próbált az ereszcsatornán.

A megkérdezettek közel kétharmada egyetért azzal az állítással, hogy a Szájer-ügy rávilágított arra, hogy a kormánypártok által hirdetett értékrend csak a szavazók meggyőzését szolgálja, valójában nem ezt tartják fontosnak, hanem a hatalom megtartását.

Miközben a megkérdezettek túlnyomó többsége szerint a Szájer-ügyet követően a kormány álláspontja nem fog változni a melegekről vagy általában a családmodellről, a válaszadók többsége szerint elvárható lenne, hogy ez után az ügy után megváltoztassa a kormány a politikáját ezekben a kérdésekben.

Tízből közel kilenc (86 százalék) ellenzéki, illetve tízből hat (57 százalék) kormánypárti szavazó inkább elítélendőnek tartja a Szájer-ügyet.

A Fidesz szavazók negyede (27 százalék) szerint nem számít, indifferens az, mit tett Szájer, minden hetedik (14 százalék) kormánypárti szavazó pedig inkább nem is ítéli el a történteket.

A megkérdezettek fele (49 százalék) inkább valószínűnek tartja, hogy Szájer József lebuktatásában ellenérdekelt titkosszolgálatoknak is szerepük volt. Tízből nyolc (84 százalék) Fidesz szavazó, illetve tízből három (28 százalék) ellenzéki szavazó így látja.

Az ellenzéki térfélen leginkább a Jobbik (41 százalék) és az MSZP-P szavazói (39 százalék) sejtenek titkosszolgálati szálat a történetben.

Legnépszerűbb cikkeink