Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

Csehországban ismét szorítanak a járványügyi szabályokon

Létrehozva:

A prágai Károly-híd / Forrás: Pixabay

Csehországban szigorúbb karantént rendelnek vasárnaptól, miután a koronavírussal fertőzöttek száma hirtelen növekedésnek indult.

A helyzetnek megfelelően a cseh kormány legmagasabb szintű járványügyi riasztást adott ki –számolt be az MTI. A legtöbb üzletnek ismét be kell zárnia alig egy hónappal azt követően, hogy kinyithatott. A továbbiakban az élelmiszerboltok és a patikák tarthatnak nyitva. Az üzletek kizárólag létszükségleti cikkeket árusíthatnak. Emellett országosan kijárási korlátozásokat, illetve éjszakai kijárási tilalmat léptettek életbe este 9 és reggel 5 óra között. Köztereken legfeljebb ketten találkozhatnak, a szabályozás alóli kivételt nem terveznek tenni szilveszterre. Esküvőkön és temetéseken legfeljebb tizenöten vehetnek részt. Ezek a szigorú járványügyi szabályok egyelőre január 10-ig lesznek érvényben.

A téli sportokat is érintik a korlátozások: a sílifteket leállítják.

A cseh egészségügyi hatóságok szerint szombaton 2669 új fertőzöttet regisztráltak, amivel számuk a járvány kitörése óta csaknem 668 ezerre gyarapodott. A 10,7 millió lakosú országban mintegy 10 950 ember életét követelte a koronavírus.

Legnépszerűbb cikkeink