Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Kína a vártnál előbb lekörözheti Amerikát

Létrehozva:

A BMW egyik kínai gyára / Forrás: Chen Bill/Wikipedia

A koronavírus hatásai és a járványra adott válasz is közrejátszik abban, hogy Kína gazdasága lehagyja majd a jelenlegi legnagyobb gazdaságot.

A Gazdasági és Üzleti Kutatások Központja (CEBR) nevű brit elemzőintézet eddig azzal számolt, hogy Kína 2033-ban előzi majd meg a világ jelenleg legnagyobb gazdaságát, ám a Covid-19-járvány hatásai, valamint a pandémiára adott válaszok miatt ez már 2028-ban be fog következni – írj a hvg.hu.

„Arra számítunk, hogy 2021-től kezdve az USA gazdasága fokozatosan csökkenő részét adja majd a világ GDP-jének, és így Kína megelőzi a jelenlegi világelsőt” – jósolja az elemzőintézet.

A tanulmány szerint az eredetileg jósolt dátum megváltozása mögött elsősorban az áll, hogy Kína másféle, hatékony választ adott a koronavírus-járványra és az idejében hozott szigorú lezárások miatt sikerült alacsonyan tartani a fertőzöttek számát. A CEBR szerint 2021-ben az USA-ban is viszonylag gyors lesz a növekedés, ám 2022-től kezdve újabb lassulás várható. Az USA átlagosan évi 1,6 százalék körüli növekedésre számíthat, míg Kínában ez a szám 2021-2025 között 5,7 százalék körül mozog majd. 2026-2030 között Kína is lassul majd, ott 4,7 százalékos átlagos évi bővülésre lehet számítani.

Legnépszerűbb cikkeink