Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

Rivális pártba lépett be Netanjahu egyik minisztere

Létrehozva:

Képünk illusztráció/Forrás: Shutterstock

Újabb taggal erősödött a Gideon Szaár vezette Új Remény, ami kihívná a Likudot a márciusi választáson.

Éles hangú, Benjámin Netanjahu miniszterelnök elleni beszédekkel indult szerda este az izraeli választási kampány – írja az MTI.

Zeév Elkin, aki szintén a Likud párt tagja, és eddig a miniszterelnök bizalmasának tekintették, azzal vádolta Netanjahut, hogy tönkretette a pártot, és saját személyes érdekeit helyezte Izrael és a Likud érdekei elé. Elkin szerint Netanjahu saját korrupciós ügyének jogi védelme miatt vitte Izraelt ismételt választásokba tavaly tavasszal, és a következő választásokra is ezért kerül sor. Úgy véli, a miniszterelnök nem tartja be ígéreteit, s a Likud miniszterei félnek a tőle, az általa létrehozott légkörtől.

„Eltiportad a párt demokráciáját. Eljött az idő egy új, másféle vezetésre” – mondta Elkin, és bejelentette lemondását miniszteri tárcájáról, kilépését a Likudból, és csatlakozását a Likudból két hete kivált, Gideon Szaár vezette Új Remény (Tikva Hadasa) nevű párthoz.

Elkin a leköszönő koalíciós kormányban felsőoktatási és vízügyi miniszter volt. A 12-es csatorna politikai szakértője, Dafna Liel szerint új pártjához Elkin magával viszi a főként jobboldalinak tekintett oroszul beszélők jelentős részének támogatását.

Néhány perccel Elkin beszéde előtt Naftali Bennetnek, a Jobbra (Jamina) nevű párt elnökének sajtótájékoztatóját közvetítették, amelyen bejelentette igényét a miniszterelnöki székre. Hangsúlyozta: pártja, saját elképzeléseit is félretéve, kész összefogni más világnézetű, de szintén az ország érdekeit néző pártokkal a politikai paletta különböző színeiben. A Jobbra elnöke azzal vádolta a kormányfőt, hogy kicsinyes érdekekből, rivalizálásból megakadályozta feladatának sikeres ellátásában, s elvetette a lakosság megsegítésére készített terveit a koronavírus-járvány első, tavaszi hulláma idején, amikor védelmi miniszterként részt vett Netanjahu kormányában.

Elkin és Bennet beszéde alatt a kormány tagjai, köztük Netanjahu éppen a harmadik országos zárlatról döntő kormányülésen volt. A Likud párt kiadott egy választ, amelyben személyében támadta Zeév Elkint, és pártbeli sikertelenségével magyarázta lépését.

Izraelben kedd éjfélkor feloszlott a kneszet, mert nem készült el a jövő évi költségvetés. Az új parlamenti választásokat március 23-án tartják. Az új kormány felállásáig az eddigi koalíciós kormány működik átmeneti kormányként.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink