Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Megállapodtak a brexitről, itt vannak a részletek

Létrehozva:

Szenteste ért véget a hónapokig tartó huzavona.

Megegyezett a brit vezetés és az EU a brexit feltételeiről. Az Egyesült Királyság elkerülte a no deal-t, tartani tudják a december 31-i határidőt, írja a BBC.

Ursula von der Leyen egy brüsszeli sajtótájékoztatón elmondta, hogy „fair és kiegyensúlyozott” megoldást találtak.

Boris Johnson brit miniszterelnök – aki a hírek szerint Zoomon állapodott meg von der Leyennel – sajtótájékoztatóján azt mondta, a megállapodás évi 668 milliárd fontot jelent, munkahelyeket sikerül megőrizni vele. Az Egyesült Királyság 1973 után újra teljes ellenőrzése alá vonhatja a vizeit, a brit cégek pedig mindenféle kvóta és vám nélkül szállíthatnak az EU tagországaiba. Kérdésre válaszolva Boris Johnson kitért arra is, hogy a brit küldöttség teljes ellenőrzést akart a halászat ügyében, az EU pedig hosszabb átmeneti időszakra törekedett volna, de ésszerű kompromisszum született.

A Downing Street közölte, hogy a britek megkapnak mindent, amit megígértek nekik a 2016-os népszavazáskor.

A brit EU-tagság januári megszűnésével c indult átmeneti időszak december 31-én jár le. Utána az Egyesült Királyság nem biztosít uniós tagországbeli állampolgároknak olyan alapjogot, mint a szabad mozgás. A 2000 oldalas dokumentumot még az EU-nak is jóvá kell hagynia.

Legnépszerűbb cikkeink