Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Brit médiaértesülések: csütörtökön megszülethet a megállapodás az Egyesült Királyság és az EU között

Létrehozva:

Képünk illusztráció/Shutterstock

A BBC forrásai szerint a londoni miniszterelnöki hivatal „nagyon bízik” abban, hogy megszületik az egyezség.

Egybehangzó brit médiaértesülések szerint csütörtökön megszülethet a megállapodás az Egyesült Királyság és az Európai Unió (EU) jövőbeni kapcsolatrendszerének feltételeiről.

A BBC közszolgálati médiatársaság forrásai szerint a londoni miniszterelnöki hivatal most már „nagyon bízik” abban, hogy egyezséggel zárulnak a hónapok óta folyó tárgyalások.

Egybehangzó londoni értesülések szerint jelenleg már csak a halászat szabályozásának kérdése nyitott.

Boris Johnson brit miniszterelnök a fő ütközési pontokra utalva a minap kijelentette: London nem tudná elfogadni, hogy az Egyesült Királyság legyen a világ egyetlen olyan szuverén országa, amelynek nincs befolyása arra, hogy ki férhet hozzá területi vizeihez, és olyan halászati kvótákkal legyen kénytelen szembesülni, amelyek rendkívül hátrányos helyzetbe hoznák saját halászati ágazatát.

A BBC kormányzati forrásai szerint azonban a két fél a halászat ügyében is közel jár a megegyezéshez, és csütörtök délelőtt bejelentés várható az átfogó megállapodás létrejöttéről.

Értesülések szerint az egyezményről, amely hozzávetőleg kétezer oldalas lesz, Johnson már telefonon tájékoztatta kabinetjének tagjait.

A jövőbeni kapcsolatrendszer feltételeit rögzítő megállapodás elmaradása esetén az Egyesült Királyság és az EU kereskedelme a jelenlegi átmeneti időszak jövő heti lejárta után a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) általános szabályrendszere alapján folytatódna, ez viszont vámok megjelenésével járna a jelenleg akadálytalan kereskedelmi forgalomban.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink