Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Minél kevésbé drasztikus, annál jobb a vírusnak, mondta Fialának egy virológus

Létrehozva:

Fotó: Ajkai Dávid

Duda Ernő a politikusok kontraszelekciójáról is beszélt a Keljfeljancsiban.

Duda Ernő virológussal is beszélgetett Fiala János a Keljfeljancsiban, aki „valószínűleg okosabb, de mindenképp idősebb” Fialánál. A vírus csak az egyik összetevője a világméretű felhajtásnak, kezdi a beszélgetést, a másik a média. Jó néhány olyan betegség van, amelybe ennyien halnak bele, mondja, még sincs ekkora felhajtás körülötte. A váratlansága és az ismeretlensége riaszt mindenkit. A virológus sosem gondolta volna, hogy amikor Kínában kitört a betegség, a politikusok hagyni fogják, hogy ebből világjárvány legyen. 

Miért nem zárták le ugyanúgy a repülőtereket január-februárban, mint most a brit vírusmutáció idején? Tudták, hogy milyen nagy a baj Kínában. Még áprilisban is sima lázmérés volt csak Ferihegyen az ellenőrzés, pedig ekkor már tudható volt, hogy a fertőzés sokaknál tünetmentesen zajlik le. A politikusokat kontraszelekcióban választjuk ki, ennek ez az eredménye – Trumptól messze nagy ívben húzódik ez az ív. A média sikeresen felkeltette az emberek érdeklődését, tavasszal még nagyobb visszhangot keltett, mint a sokkal rosszabb állapotokat hozó második hullámban. 

Reméli, a megszorító intézkedéseknek meglesz az eredménye, ebben fontos szerepe van a propagandának, és talán ha nem az orosz meg kínai vakcinákkal lett volna tele a média, akkor ma nem 30 százalék akarná magát beoltani, hanem több. A szakember elmagyarázta, hogy a vírusnak nem érdeke súlyosabbnak lenni, mert minél tünetmentesebben terjed, annál jobb neki, ez az evolúció törvényszerűsége. Az oltással szembeni bizalmatlanságot sokan a félelmeikkel magyarázzák, képzett emberek is. A fejlett világban elszoktunk attól, hogy oltások mentik meg az életünket, ezért is a bizalmatlanság. 

Szerinte 70-80 százaléknak kellene megkapnia az oltást, és már ismertnek kéne lennie az országos oltóhelyek listájának. Szerinte egy nagyvárosban 1-2 hónapban be lehetne oltani az embereket, nehezebb, lassabb feladat a kis falvak beoltása.  

Fiala János ezentúl a 168 Órán beszél és beszélget a Keljfeljancsiban reggelente 6:30-tól 9-ig mindennap.

 

Legnépszerűbb cikkeink