Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Megkegyelmezett Trump iraki háborús bűnösöknek, bírálja az ENSZ

Létrehozva:

Nem tetszik az ENSZ emberi jogi irodájának, hogy Donald Trump amerikai elnök kegyelemben részesítette a Blackwater Worldwide biztonsági cég négy alkalmazottját, akik részt vettek egy 14 civil halálával járó 2007-es iraki vérengzésben.

„Ezen négy személyt tizenkét évtől életfogytig terjedő szabadságvesztésre ítélték, egyebek mellett előre megfontolt szándékkal elkövetett emberölés vádjával” – közölte Marta Hurtado, a testület szóvivője szerdán. „Súlyos aggodalmát” fejezte ki az elnök döntésével kapcsolatban.

Hozzátette, hogy az érintettek amnesztiában részesítése hasonló bűncselekmények elkövetésére bátoríthat másokat a jövőben.

Több iraki tisztségviselő is nyilatkozott az ügyben az AFP francia hírügynökségnek. Mindegyikük felháborodásnak adott hangot.

Az amerikai kormánnyal szerződéses viszonyban álló Blackwater Worldwide emberei egy diplomáciai konvoj útját biztosították 2007-ben Bagdadban, amikor egy zsúfolt kereszteződésben – állításuk szerint – támadás érte őket és önvédelemből lövöldözni kezdtek. Az ügyészség azonban nem fogadta el az önvédelemre való hivatkozást, és azt állította, hogy a Blackwater biztonsági alkalmazottai mély közönyt éreztek a vérengzés iránt, amit ők kezdtek.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink