Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Bezárattak egy menekülttábort Boszniában

Létrehozva:

Bezáratta a boszniai Bihac város közelében lévő Lipa menekülttábort a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) nevű kormányközi intézmény – adta hírül szerdán a klix.ba boszniai hírportál.

Az IOM – amely globális összefogást hirdet a menekültek megsegítéséért – már korábban bejelentette, hogy bezáratja a sátortábort a durva téli állapotokra hivatkozva: ott se áram, se vízvezeték nincs. A menekültek fűtetlen sátrakban éltek, amelyek ki voltak téve a természet erőinek.

A mintegy 1300 ember a döntés következtében „az utcára került” – mondta Natasa Omerovic, a tábor koordinátora.

A hírre több lakó kétségbeesett, és gyújtogatni kezdett. Senki sem sérült meg. Jelenleg a tábor szinte teljesen üres – írta Peter Van der Auweraert, az IOM boszniai képviselője a Twitteren.

A Lipa tábor Bihactól mintegy 25 kilométerre délkeletre, rideg környezetben helyezkedett el. Szeptemberben létesítették, miután a boszniai hatóságok bezáratták a Bihac város peremén Bira tábort.

A boszniai kormány keddi döntése szerint a sátortábort konténertáborrá kell átalakítani, amelyben elektromos áram és vezetékes víz is lesz. Ehhez azonban le kell bontani a sátortábort, anélkül, hogy az ott élőket ideiglenesen áthelyeznék máshová. Bihac városi vezetése ugyanis nem engedélyezi a még novemberben bezárt Bira tábor újranyitását, amelyhez a biztonsági minisztérium ragaszkodik. A városvezetés szerint a tábor biztonsági kockázatot jelent a lakosság számára – olvasható a portálon.

Az ENSZ bosznia-hercegovinai missziója szerdán figyelmeztetett, hogy sürgősen megoldást kell találni az Una-Szana megyében tartózkodó menekültek elhelyezésére, mert több ezer ember élete kerülhet veszélybe. A Lipa sátortábor 1300 lakója mellett körülbelül 1500-an tartózkodnak a szabadban, köztük nők és gyerekek.

Bosznia-Hercegovinába idén több mint 13 ezer menekült lépett be, de az országnak nincsen elég forrása, hogy megfelelő szállást és ellátást biztosítson számukra. Több befogadóközpontot is be kellett zárni az élhetetlen körülmények miatt. A bevándorlók főként Szerbiából érkeznek Boszniába, ahonnan Horvátországba, majd Szlovéniába, onnan pedig a nyugat-európai országokba szeretnének eljutni.

(MTI)

A kép illusztráció.

Legnépszerűbb cikkeink