Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Magyarország

Az idén is átlag 59 ezer forintért veszünk karácsonyi ajándékokat

Létrehozva:

Fotó: Shutterstock

Amelyek 71 százalékát a weben vesszük. A lakosság kétharmada spórol erre egész évben.

Az idei karácsonyi  kiadásokra a lakosság harmadának nem kell külön spórolnia egy kutatás szerint, akik hitel felhasználását is tervezik, azok a bevásárlásaik költségének átlagosan 51 százalékát fedeznék belőle, írja az MTI.

Az idei ünnepekkor a tavalyival megegyező összeget, átlagosan 58 600 forintot terveznek karácsonyi ajándékokra költeni a magyarok – derül ki a Budapest Bank megbízásából készített, karácsonyi költéseket vizsgáló reprezentatív kutatásból. Az MTI-nek küldött szerdai közleményben kiemelik: az ajándékokért a többség, 64 százalék érintésmentesen, bankkártyával fizet, a vásárláskor idén jelentősen nőtt a webáruházak szerepe, 52-ről 71 százalékra. 

 Az ünnepi kiadásokra a lakosság harmadának nem kell külön spórolnia a kutatás szerint. A megkérdezettek kifejezetten erre a célra félretett pénzüket, általános megtakarításukat, vagy éppen aktuális fizetésüket használják a költségek fedezésére. Akik valamilyen hitel felhasználását tervezik, azok a bevásárlásaik költségének átlagosan 51 százalékát fedeznék belőle.

Aki hitelkártyáját is használja fizetéskor, jellemzően 36 ezer forintot használ fel a hitelkeretéből. Az idén kétszer annyian tervezik felhasználni a teljes hitelkeretüket az ünnepi készülődés során, mint 2019-ben, míg 45 százalék csupán a hitelkerete egy kisebb részét tervezi igénybe venni. A megkérdezettek 45 százaléka biztos benne, hogy a karácsonyi bevásárlás után határidőre vissza fogja tudni fizetni a felhasznált hitelkeret teljes összegét.

 

Legnépszerűbb cikkeink