Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

Életük végéig büntetlenséget kapnak az orosz elnökök és családjaik

Létrehozva:

Szabadon követhetnek el bűncselekményeket, felelősségre úgysem lehet vonni őket.

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden aláírta a törvényt, ami mentességet ad minden korábbi orosz elnöknek és családtagjaiknak az életükben elkövetett bűncselekmények miatti felelősségrevonás alól – írja a 444.hu a The Guardian cikke nyomán.

A törvény szerint a volt elnököket ezentúl nem lehet kihallgatni sem rendőrségi nyomozásokban, nem lehet őket letartóztatni, és nem lehet házkutatásokat sem tartani náluk.

Ezelőtt a korábbi elnököket csak az olyan bűncselekmények miatt nem lehetett felelősségre vonni, amiket hivatali idejük alatt követtek el.

A volt elnököket – a korábbi szabályozáshoz hasonlóan – csak akkor lehet megfosztani mentességüktől, ha hazaárulással vagy más különösen súlyos bűncselekményekkel vádolják őket, és a vádakat a legfelső bíróság és az alkotmánybíróság is jóváhagyja. Az új törvény azonban élethosszig tartó helyet biztosít az Orosz Föderáció szenátusában, ami a saját jogán is erősíti a büntetőjogi mentességet.

A szabályozás tovább erősítette a pletykákat, melyek szerint Putyin lemondani készül, rossz egészségi állapota miatt, igaz, ezeket az értesüléseket a Kreml szóvivője korábban tagadta.

(444)

Legnépszerűbb cikkeink