Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

Elment Hszinhszing, a legidősebb fogságban tartott panda

Tálos Lőrinc

Létrehozva:

Elpusztult a világ legidősebb, fogságban tartott óriáspanda Kínában. A 38 éves nőstény panda, Hszinhszing a csungkingi állatkertben múlt ki december elején.

Az állatkert hétfői közleménye szerint Hszinhszing október második felétől betegeskedett: elment az étvágya, nehezen lélegzett, köhögött és emésztési problémái voltak.

Számos egészségügyi intézmény szakértője és a kínai óriáspanda-szaporító és -kutatóközpont szakemberei is mindent elkövettek, hogy meggyógyítsák, de végül nem tudtak segíteni rajta, és december 8-án elpusztult.

Az anatómiai és patológiai vizsgálat kiderítette, hogy idős kora és több szervének elégtelen működése miatt emésztési zavarai voltak, vérében nagy mértékben csökkent a fehérjék szintje és vérszegénységben szenvedett. Fertőzés támadta meg a gyomrát és a tüdejét, s végül ez vezetett a halálához.

Hszinhszing 1982-ben született a vadonban, Szecsuan tartományban.

A nőstény állat egyéves korában került a csungkingi állatkertbe, ahol egy 150 pandából álló nagy pandacsalád matriarchája lett. Kína-szerte és más országokban, köztük az Egyesült Államokban, Kanadában és Japánban is élnek utódai.

Szakértők szerint a panda élete olyan hosszúra nyúlt, mintha egy ember több mint 110 évet élt volna.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink