Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Európai vizeken az új sport

Létrehozva:

Forrás: waterskyball.com

Elindulhat az európai népszerűség felé vezető úton a magyar fejlesztésű Water Skyball, ami a vízilabda és a röplabda „házasságából” jött létre. Mindenki számára adott a lehetőség, hogy egyszer majd magyar bajnoki címet ünnepelhessen.

A Water Skyballt 2013-ban találta fel a Fontanus Központ szakmai csapata, Török-Szabó Balázs vezetésével, és több éven keresztül folyamatosan fejlesztették az új sportot. Céljuk egy olyan élvezetes, és sokak számára elérhető játék létrehozása volt, amely számos fizikai és mentális képesség fejlesztésére alkalmas, miközben minimális a balesetveszély.

 

Derékig vízben

A játékot két főből álló csapatok játsszák egymás ellen, labdával, kapura, 100–110 cm-es vízben. A cél az ellenfélnél több gól elérése. A 8×10 méteres pálya három zónára van osztva. A két kapu előterében, a védőzónákban egyszerre csak egy ember tartózkodhat, a középső mezőnyzónában nincs ilyen megkötés. A Water Skyball kapu egyedi, osztott, a középső része 2 méter széles, a két szélén egy-egy 1 méter széles rész található. A dobott gólok pontértéke attól függ, hogy a pálya melyik zónájából a kapu melyik részébe érkezik. Ettől függően lehet 1, 2 és 4 pont értékű gólt szerezni. A mezőnyben csak egy kézzel szabad a labdához érni, rászorítás nélkül. Ez vonatkozik a dobásra, passzolásra és a blokkolásra is. Így a labdakezelés nagy ügyességet, gyakorlást igényel.

 

Gyors fejlődés

A játék az évek során valódi sportággá érett, száznál több nyilvántartott első vagy másodosztályban játszó játékossal. 2015-től kezdve a Water Skyball Szövetség minden évben rendez országos bajnokságokat és amatőr bajnokságokat is.

„A 2020-as magyar bajnokság mérkőzései is megmutatták, hogy rengeteget fejlődött a sportág az elmúlt egy évben. A játékosok már olyan taktikai húzásokat vetnek be, amelyek a korábbi évekre nem voltak jellemzőek, saját »fejlesztésekkel«, trükkökkel állnak elő egy-egy mérkőzésen. A találkozók ezáltal kiélezettebbek, izgalmasabbak, látványosabbak lettek, nem véletlen, hogy a MindiGO-csatornánkon is egyre nagyobb az érdeklődés a meccsek iránt” – jelentette ki Gyuris Zsolt, a Magyar Water Skyball Szövetség alelnöke.

„A bajnokságok szervezésén felül rendszeresen szerveztünk road show-kat strandokon a nyári időszakban. Tapasztalataink szerint eleinte távolról méregették a fürdőzők, hogy mi készül a medencében vagy a Balaton vizében, de akik kipróbálták, többször is visszajöttek, a nap végére egészen komoly tömegek álltak sorba a játéklehetőségért.”

 

Jöhetnek a fiatalok

Az ilyen rendezvényeken a szövetség nagy örömére rengeteg gyerek is csatlakozik a Water Skyball-közösséghez. 

„Az a tapasztalatunk, hogy a szülők is örömmel engedik gyerekeiket a pályára, hiszen ez egy no-kontakt sport, nincs benne fizikai kapcsolat a játékosok között, ami nagyban mérsékli a sérülések veszélyét. A gyerekek pedig láthatóan nagyon élvezik a játékot”.

A Water Skyball gyerekek körében tapasztalt népszerűsége arra sarkallta a szövetség vezetőit, hogy nyissanak a fiatalabb korosztályok felé. 

„A 2021-es év egyik legfontosabb célkitűzése számunkra az utánpótlás fejlesztése. Ennek érdekében uszodákkal és oktatási intézményekkel is tárgyalunk, keresve az együttműködés lehetőségeit. Ami pedig a nemzetközi térhódítást illeti: egy európai uniós pályázatnak köszönhetően Horvátországban, Szlovéniában és Lengyelországban is megkezdhetjük ennek a magyar fejlesztésű sportágnak a népszerűsítését” – mondta terveikről Gyuris.

A szövetség alelnöke három közelgő eseményt is kiemelt: a jövő nyári hagyományos magyar bajnokság mellett egy amatőr versenysorozat megrendezését is tervezik, és 2021 egyik jelentős eseménye lehet az első nemzetközi Water Skyball kupa, amelyen a magyar bajnokság legjobbjainak lehetősége lesz nemzetközi szinten is megmérettetni. Ezzel újabb szintre léphet a dinamikusan fejlődő sportág.

Fehér György

Legnépszerűbb cikkeink