Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Álhírek után jöhet az álvakcina

Létrehozva:

illusztráció - Fotó: Shutterstock

A bűnbandák mellett az interneten árult hamis koronavírus-vakcinák is veszélyt jelenthetnek az oltókampányra.

A koronavírus-vakcinák felkeltették a bűnözők figyelmét is, különösen az olyan országokban, ahol óriási a gyógyszerek feketepiaca. Az ellopott készítmények mellett kamuoltások jelenhetnek meg a tuti biztos termékeket kínáló internetes ajánlatok között.

Mexico Cityben rablók megtámadtak egy teherautót, amely tízezer influenzavakcinát szállított, és ellopták a szállítmányt – írja Vanda Felbab-Brown, a Brookings Intézet kutatója. Ez nem meglepő, hiszen a közép-amerikai országban működik a világ hatodik legnagyobb gyógyszer-feketepiaca, és jól jelzi, mi történhet az influenzaoltásnál valószínűleg jóval nagyobb értékkel bíró koronavírus-vakcinákkal – írja a napi.hu.

 

A támadásokra jó anyagi helyzetben lévő, nemzetközi bűnbandák készülhetnek, elsőként latin-amerikai és fekete afrikai országokban, ahol vélhetően ritka kincs lesz az oltás, és amúgy is gyenge a közbiztonság. A vakcinát a raktárakból vagy a teherautókról lovasíthatják meg akár a tárolásukra szolgáló hűtőberendezésekkel együtt. 

A csaló internetes gyógyszer-kereskedelem forgalma becslések szerint évente 70 milliárd dollár (ez körülbelül magyar GDP közel fele), amely a világ minden országát érinti. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint a szegény országokban minden tíz készítményből egy hamis vagy gyenge minőségű. Az amerikai hatóságok máris szükségét érezték annak, hogy figyelmeztessenek az egyes weboldalakon terjedő hamis ajánlatokra a koronavírus-vakcinákkal kapcsolatban.

Külön veszélyt jelentenek a biotechnológiával csak elnevezésükben foglalkozó cégek. Kínában két éve büntettek meg egy ilyen vállalatot egymilliárd dollárra azért, mert hamis vakcinákat kínált gyerekeknek. Ez is mutatja, hogy még egy olyan országban is gond lehet a gyógyszerpiac ellenőrzésével, mint Kína.

A másik különleges veszélyforrás a korrupt kormánytisztviselők tevékenysége. Nemrégiben egy mexikói állami bürokrata kicserélt egy gyerekeknek járó vakcinát vízre, és a gyógyszert jó pénzért a feketepiacon értékesítette. A korrupció további forrása, hogy sok közvetítőn keresztül jut el a vakcina a felhasználás helyére, amelyek mind leveszik a maguk hasznát. Eközben azonban a készítmény hatásossága gyengülhet.

Nem meglepően nehézségekbe ütközhet a koronavírus-oltás beadása háborús övezetekben. A talibánok Afganisztánban, vagy a Boko Haram szervezet Nigériában már korábban is megelőzte bizonyos oltások eljuttatását céljukhoz. Például a gyermekbénulás elleni oltás beadását arra hivatkozva akadályozták meg, hogy az egészségügyi személyzet valójában kémkedni jött a szélsőséges szervezetek után.

Legnépszerűbb cikkeink