Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Pécsi polgármester: Lesöpörte az észérveket a kormány

Létrehozva:

Látszategyeztetés után az önkormányzatokat gazdasági szempontból még inkább kiszolgáltató intézkedést jelentett be Orbán Viktor miniszterelnök szombaton délután – írta Péterffy Attila pécsi polgármester a Facebookon.

Mint írja, egyedüli ellenzéki városvezetőként az erről szóló egyeztetésen hiába sorolta az érveket a helyi iparűzési adó 50 százalékos csökkentése ellen, azokat a kormány jelen lévő tagjai lesöpörték az asztalról.

Az ellenzéki vezetésű városok és a pécsiek védelme érdekében a polgármester az egyeztetésen elmondta, hogy a kormány ezzel a döntéssel az önkormányzatok kárára éppen azt a kis- és középvállalkozói kört támogatja, amely döntő többségében nem tervezi a bezárást a járvány miatt.

Hozzátette, ha az állam mégis ezt a vállalkozói kört támogatja, akkor az önkormányzatoknak a döntés miatt kieső bevételeit kompenzálnia szükséges, mert azok csak így tudják biztosítani működőképességüket és teljesíteni a járvány elleni védekezés rájuk rótt feladatait.

A járványügyi védekezés érdekében bevezetett, önkormányzatokat terhelő szolidaritási adó mérséklését szintén kezdeményezte, amivel részben kompenzálható lehetne a mostani rendelkezéssel kieső önkormányzati bevétel. A bejelentés szerint, erről egyesével, az érintett önkormányzatok vezetőivel folytatott tárgyalásokon egyeztet majd a kormány.

Fentiek alapján a szombati diktátum célja egyértelmű Péterffy Attila szerint. A kormány a járványügyi védekezés költségeit már eddig is erejükön felül vállaló önkormányzatokat a pandémiára hivatkozva megfosztja a helyi iparűzési adóbevételük jelentős részétől, amivel még kiszolgáltatottabb helyzetbe taszítja őket. 

A kormányfő tájékoztatása alapján az államtól kaphatnak ugyan kompenzációt a vidéki városok, de ennek mértéke kizárólag a kormány politikai szándékától függ, így ez teljességgel kiszámíthatatlan és elfogadhatatlan – írja a polgármester.

Ezzel együtt az ellentételezésről szóló tárgyalásokon mindent megtesz majd azért, hogy se a pécsieket, se az ellenzéki városokat ne érje kár a mostani döntés miatt, az a célja, hogy az önkormányzat méltányos kompenzációt kapjon az államtól – közölte Péterffy Attila, Pécs polgármestere, a Megyei Jogú Városok Szövetségének társelnöke.

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

 

 

Legnépszerűbb cikkeink