Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Fertőzési gócpontok a börtönök az Egyesült Államokban

Létrehozva:

Lompoc Szövetségi Korrekciós Intézet, Lompoc, Kalifornia, USA / Fotó: bop.gov

Minden ötödik rab megfertőződött koronavírussal az Egyesült Államok börtöneiben, ami négyszer magasabb arány, mint a teljes lakosság körében.

Ez derül ki az AP amerikai hírügynökség és a büntetés-végrehajtás állapotát figyelő, The Marshall Project nevű szervezet pénteken közzétett adataiból. Hasonló arányban fertőzöttek a büntetés-végrehajtási intézetekben dolgozók.

Egyes amerikai tagállamokban a fegyencek több mint fele megfertőződött a vírussal.

A márciustól, heti rendszerességgel elvégzett adatgyűjtésbők kiderül, hogy eddig legalább 275 ezer rab fertőződött meg és 1700 hunyt el kórban, és a járványgörbe nem laposodik.

A héten ráadásul csúcsértéket ért el az új fertőzöttek száma a tavasszal kezdődött tesztelés óta.

Homer Venters, a New York-i Rikers Island fegyintézet volt főorvosa szerint a jelentésben ismertetett számok jelentősen elmaradnak a tényleges helyzettől. „Még mindig találok olyan fegyházakat, börtönöket, ahol a betegeket nemcsak hogy nem tesztelik, de nem is kapnak rendes ellátást. Emiatt pedig óhatatlanul betegebbek az egyébként indokoltnál” – jelentette ki Venters, aki több mint egy tucat, bíróság által elrendelt ellenőrzést végzett el börtönökben Egyesült Államok-szerte.

A vakcinák elosztása komoly fejtörést okoz a politikusoknak. A vírus ugyanis feltartóztathatatlanul terjed a rácsok mögött, mert a rabok nem tudnak távolságot tartani egymástól, és ki vannak szolgáltatva az államnak biztonságuk és egészségük megőrzése szempontjából.

Ugyanakkor az oltási kampány elindulásával egyes amerikai tagállamokban ellenállás alakult ki azzal szemben, hogy a rabok is bekerüljenek abba a körbe, amely elsőként kap a vakcinából.

„Kizárt, hogy a fegyencek kapjanak belőle… mielőtt olyan emberek kapnának, akik nem követtek el bűncselekményt” – jelentette ki Jared Polis coloradói kormányzó, miután ismertették a kezdeti oltási tervet, amely a rabokat a teljes lakosság elé helyezte.

Több mint egy tucat amerikai tagállam oltási terve nem is említi a börtönöket a büntetés-végrehajtási ügyekkel foglalkozó, Prison Policy Initiative nevű pártfüggetlen agytröszt szerint.

Hét tagállam viszont úgy döntött, hogy az első körben oltja be a rabokat, az idősotthonok és más ápolásra szakosodott intézmények lakóival egyetemben. Tizenkilenc tagállam a második oltási fázisban készül oltóanyaggal ellátni a börtönöket.

Az Egyesült Államok a járvány által legerősebben sújtott ország a világon. Eddig több mint 17,2 millió fertőzöttet azonosítottak, az elhunytak száma pedig mintegy 310 ezer.

(MTI)

 

Legnépszerűbb cikkeink