Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

187 újabb halott a csütörtöki mérleg

Létrehozva:

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

A kórházban ápoltak száma pedig kevesebb, mint november közepe óta bármikor.

4428 új fertőzöttet azonosítottak csütörtökön, és 187 többségében idős, krónikus beteg hunyt el az elmúlt 24 órában. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 89 814 fő. Az aktív fertőzöttek száma 198 438 fő, közülük több mint 36 ezren budapestiek. Jelenleg 7335 koronavírusos beteget ápolnak kórházban – ez a szám utoljára november 22-én volt ennél alacsonyabb -, közülük 564-en vannak lélegeztetőgépen.

A karácsonyi ünnepekre vonatkozó szabályokról december 21-én lesz döntés, viszont az már biztos, hogy az esti kijárási tilalom szilveszterkor is életben lesz – írja a kormány tájékoztató honlapja.

Mát több mint 200 ezren regisztráltak a védőoltásra a https://vakcinainfo.gov.hu/ honlapon. A kormány eddig 17,5 millió adag oltóanyagot kötött le. Az egészségügyi dolgozók oltása Orbán Viktor péntek reggeli bejelentése alapján már december végén megkezdődhet. A védőoltás ingyenes és önkéntes lesz.

Az egészségügyi dolgozók mellett a védekezésben résztvevő szociális dolgozók, a rendőrök, katonák és közszolgálati tisztviselők is díjmentesen használhatják a közösségi közlekedési eszközöket. Az ingyenes utazáshoz munkáltatói igazolás szükséges arról, hogy a személy a veszélyhelyzettel összefüggő vagy a  koronavírus-világjárvány következményeinek elhárítása érdekében szükséges feladatokat lát el.

A téli szünetben takarítják az iskolákat, és ahol szükséges, ott a fertőtlenítést a katonák végzik. Az általános iskolák január 4-én nyitnak, a középiskolákban a téli szünet után egy hét digitális munkarend után várhatóan január 11-én folytatódik a hagyományos munkarend.

Az elmúlt hetekben összesen 430 ezer gyorstesztet végeztek a bölcsődei, óvodai, iskolai, szociális, egészségügyi, kormányhivatali és járási hivatali dolgozók körében. A gyorstesztelések a vártnál alacsonyabb részvétel mellett zajlottak, a megjelentek kevesebb mint 2%-a bizonyult pozitívnak. A célzott csoportos tesztelés folytatásáról az operatív törzs dönthet. Az egészségügyi és szociális intézmények továbbra is igényelhetik a gyorsteszteket.

Legnépszerűbb cikkeink