Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Hárman voltak-e a három királyok?

Létrehozva:

Az európai művészet történetét meghatározzák azok a művek, amelyek Jézus varázslatos születésének történetét mutatják be. Erről jelent meg családi zsebkönyv a Szépművészeti Múzeum gondozásában.

Az angyali üdvözlet jelenetétől egészen a születés utáni látogatásokig sok pillanat megihlette a művészeket az elmúlt évszázadokban. A nagy alkotók látásmódja – ha tudunk róla, ha nem – hozzájárul ahhoz a képhez, amit itt és most magunkban hordozunk Jézus születéséről – akár a betlehemi csillagra, akár a jászolra gondolunk. Az Éjszaka a Múzeumban című könyv arról szól, hogyan jött létre ennek a történetnek az ábrázolásmódja, mi alakította a szereplőkről, helyszínekről alkotott elképzelésünket.

Cser Judit múzeumpedagógus, a kötet szerzője a Pesti Hírlapnak arról beszélt, hogy igyekezett minél többet megmutatni ebből, például a három királyokról ábrázolásáról.

„A biblia nem beszél se királyokról, se arról, hogy hárman voltak. A napkeleti bölcsekkel kapcsolatban nagyon szűkszavúak az evangéliumok. Inkább társadalmi és szociális kontextusok voltak azok, amelyek kialakították a ma ismert képét ezeknek a figuráknak. A hármas szám az evangélium által említett tömjénre, aranyra és mirhára utal. Erre épül az a logikus megközelítés, hogy a három ajándék három személyt jelölt. A napkeleti bölcsek alakja ugyanakkor három életkort, illetve az akkor ismert három földrészt szimbolizálja” – érzékeltette Cser Judit a téma mélységét, majd még egy példát mondott: „A Biblia a születéstörténetben nem beszél istállóról sem, csak a jászol szót említi. A nyugat-európai ember viszont fából ácsolt istállókat ismert, és ezért így képzelte el a történetet”.

A zsebkönyv méretű kiadvány tíz éves kortól önállóan is olvasható, de van annyira informatív, hogy felnőttek számára is érdekes. A bemutatott műalkotások a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria Gyűjteményében találhatóak. Kun Fruzsina, a kötet illusztrátora saját festményeiben is szívesen nyúl klasszikus formákhoz, a barokk festészet jellegzetes vonásait gyakran ötvözi groteszk elemekkel. Ez az érdeklődés a művészetkedvelők örömére a karácsonyi zsebkönyvön is nyomot hagyott.

ph

 

Legnépszerűbb cikkeink