Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Újra támadnak a tálibok

Létrehozva:

Legalább tizenhárom afgán rendőrt megöltek, és ötöt megsebesítettek a tálib lázadók szerdára virradóra egy őrposzt elleni támadásban az észak-afganisztáni Baglán tartományban – közölték hírügynökségek helyi tisztségviselőkre és kórházi forrásokra hivatkozva.

A támadás Baglán székhelyén, Puli-Humriban történt. A rendőrök és a lázadók összetűzésében egy harckocsiban és több rendőrautóban is komoly károk keletkeztek.

Baglán tartomány fontos útvonalak kereszteződésén fekszik.

Az éjszaka folyamán a tálibok az ország középső részén fekvő Uruzgán tartományban is megtámadták a kormányerőket, az áldozatok számáról egymásnak ellentmondó hírek érkeztek. A támadás egy olyan körzetben történt, amely az elmúlt hónapokban többször gazdát cserélt, hol a kormányerők, hol a tálibok kezére került.

A dpa augusztusi összesítése szerint az afganisztáni körzetek kevesebb mint negyven százaléka volt a tálibok ellenőrzése alatt, több mint ötven százalékuk ellenőrzéséért pedig harcok folytak a lázadók és a kormányerők között. A kormány és a tálibok közben több mint két hónapja béketárgyalásokat kezdtek a csaknem két évtizede tartó polgárháború lezárásáról, de a harcok nem álltak le, sőt a tálibok az utóbbi időben fokozták támadásaikat az afgán biztonsági erők ellen.

(MTI)

 

Legnépszerűbb cikkeink