Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

Engedélyeztetési bizottsággal küzdenek az iskolai fabudik ellen

Létrehozva:

Forrás: Pixabay

A közoktatási minisztérium belefutott a 21. századba: megszületett a budibizottság, amely engedélyezi, hogy az udvarvégi fabudis iskolák mobilvécéket vásároljanak – írja a Főtér

A lap szerint Románia-szerte 1180 iskolában továbbra is udvarvégi fabudikra járnak a gyerekek. Mint írják a román kormány már 2019-ben támogatta az országos „budiirtást”, de úgy tűnik, az intézkedés nem volt túl hatékony, ezért hozták létre a vécébizottságot 2020 legvégén.

A Főtér le is fordította a bizottság nevét: A Közoktatási és Kutatási Minisztérium engedélyezés céljából alakult bizottsága, amely igazolja az oktatási tevékenység biztonságos egészségügyi körülmények között való folytatásához szükséges mellékhelyiségek szükségességét. A budibizottságnak kereken hat tagja van, feltehetően kiváló szakemberek, mivel maga Monica Anisie oktatási miniszter asszony írta alá az alapítást szentesítő miniszteri rendeletet.

„Na de mit csinál a budibizottság? Hát, amint a neve is mutatja, engedélyeket bocsát ki. Kiknek? Hát, olyan udvarvégi budis iskolák működtetőinek (polgármesterekről van szó, általában a polgámesteri hivatalok működtetik az állami iskolákat), akik folyamodnak. Miért folyamodnak? Hát, minisztériumi engedélyért. Mihez? Hát ahhoz, hogy európai pénzekre pályázzanak. Minek az európai pénz? Hát annak, hogy mobilvécéket szerezhessenek be és telepíthessenek az udvarvégi budis iskoláikba. Tehát, ha egy polgármester szeretne némileg emberibb körülményeket biztosítani az udvarvégi budis iskolában, méghozzá európai pénzből, először is szépen összeállít egy dokumentációt (egy kérvény, egy tanfelügyelőségi hozzájárulás, két saját felelősségű nyilatkozat, no meg egy beszámoló), elküldi Bukarestbe, ahol a hattagú bizottság rögvest összedugja a fejét, mérlegel, majd jó esetben megadja az engedélyt, amely visszakerül a feladóhoz, és akkor máris lehet európai pénzekért folyamodni” – összegzi a Főtér, hogyan kell elképzelni a budibizottság munkáját.

Legnépszerűbb cikkeink