Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Karácsony előtt hagyhatja jóvá a Pfizer vakcináját az EU

Létrehozva:

Az Európai Unió akár már december 23-án rábólinthat a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcinájára, mondta az Európai Bizottság alelnöke, Margarítisz Szkínász szerdán az Európai Parlament plenáris ülésén.

Szkínász az oltásra vonatkozó stratégia előkészítés vitáján jelentette be, hogy karácsony előtt döntés születhet. Az Európai Unió gyógyszer-felügyeleti hatóságának szerepét betöltő Európai Gyógyszerügynökség (EMA) még kedden árulta el, hogy a forgalomba hozatalról december 21-én tárgyalnak egy rendkívüli tanácskozás keretében.

„Amennyiben az ügynökség a jóváhagyását adja, az Európai Bizottság készen áll arra, hogy gyorsított, kétnapos eljárás keretében rábólintson a végleges engedélyezésre. Ez lesz az EU karácsonyi ajándéka az európaiaknak” – közölte Szkínász.

Az előírások szerint az EMA ajánlást tesz a gyógyszerek és oltóanyagok jóváhagyására, a végső döntést azonban az Európai Bizottság hozza meg.

Szkínász figyelmeztetett, hogy bár az oltóanyag „fényt jelent az alagút végén”, nem szabad megfeledkezni az éberségről, óvatosnak kell maradni az ünnepek közeledtével, mert a járványveszély még nem múlt el. 

Szerinte az oltóanyag önmagában semmit sem jelent: az a fontos, hogy a tagállamok stabil oltási programokkal is rendelkezzenek.

(MTI)

 

Legnépszerűbb cikkeink