Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Magyarország

Veszélyes izzósorokat foglaltak le

Létrehozva:

A fényfüzéreknek csak a harmada felel meg a biztonsági előírásoknak, de már ez is nagy javulás a tavalyi 15 százalékhoz képest. Most 64 ezer izzósort vontak ki a forgalomból, mert áramütést, vagy tüzet okozhattak volna – írja az MTI.

Két konténernyi veszélyes karácsonyi égőt tartóztatott fel a vámhatáron a piacfelügyelet. A laboratóriumi vizsgálaton további 32-féle, kereskedelmi forgalomban kapható díszvilágítási füzér és dekorációs célú világítástechnikai termék bukott meg. Némelyik izzósor akár hat-hét szempontból is alkalmatlan a biztonságos használatra – közölte kedden az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

Az ITM az idén 57 különböző fajtájú, hálózati feszültségről működő díszvilágítási füzér és dekorációs célú világítástechnikai termék laboratóriumi vizsgálattal egybekötött ellenőrzését végezte el. A tavalyi 15 százalékkal szemben az idén a gyártmányok több mint harmada felelt meg az előírásoknak.

Az ITM akkreditált Mechanikai és Villamos Laboratóriuma 53 féle, kereskedelmi forgalomban árusított és négy típusú, vámkezelésre váró díszvilágítási füzért és dekorációs célú világítástechnikai terméket vizsgált meg. Az országhatáron feltartóztatott több mint 64 ezer darab fényfüzér kivétel nélkül áramütés- és/vagy tűzveszélyesnek bizonyult.

A kifogásolt termékeknél többnyire nemcsak egyetlen hiba fordult elő, hanem akár hat-hét is. A legjellemzőbb esetben a vezetékeket nem rögzítették megfelelően a központi egységbe, így azokat kisgyermekek is könnyen kihúzhatják, kicsavarhatják. Gyakran ajánlottak kültéri használatra olyan füzéreket, amelyeket nem láttak el beázás elleni védelemmel. De megesett az is, hogy amerikai csatlakozódugóval szerelt tápegységet tartalmazott a csomag. A feltárt hiányosságok áramütést vagy tüzet okozhatnak, így életveszélyesek.

 

Advertisement

Legnépszerűbb cikkeink