Connect with us
Nemzeti konzultáció

Magyarország

Nem úgy értette: Novák a videója miatt magyarázkodott

Létrehozva:

Szerinte ha Magyarországon egy férfi és egy nő úgy döntenek nem szeretnének megházasodni, semmiféle hátrány nem éri őket. 

“Kiforgatták, tudatosan félre is értelmezték a szavaimat, illetve elferdítették” – erről beszélt Novák Katalin családügyi, tárca nélküli miniszter a Hír TV műsorában – írja a Magyar Hang.

Földi-Kovács Andrea műsorvezető úgy fogalmazott, azok, akik felháborodtak, azt tartják a legproblémásabbnak, hogy Novák felvetette, egy nőnek nem kell akkora fizetés, mint egy férfinak. Novák szerint viszont ez nem igaz, ő ilyet nem állított. Azt az álláspontját továbbra is tartja, hogy nem jó, ha az egész életünk egy férfiak és nők közti versengésről szól.

“Ez természetesen nem arról szól, hogy egy nőnek ma Magyarországon ne lenne éppen annyira lehetősége kiteljesedni akár a szakmájában, mint egy férfinak. És semmiképpen sem arról szól, hogy ne illetné meg ugyanazért a teljesítményért ugyanaz a fizetség (….), ez egy megkérdőjelezhetetlen alapvetés számomra is, hogy természetesen ugyanazért a teljesítményért nem érheti hátrány csak azért, mert nő, ez fel sem merülne” – mondta Novák, írja a portál.

Földi-Kovács itt visszakérdezett, mondván a videóban az hangzik el, hogy ne higgyék el a nők, hogy legalább olyan beosztással, legalább akkora fizetéssel kellene rendelkeznünk, mint a férfiaknak, és ez nem értelmezhető-e úgy, hogy a nőknek kevesebb fizetéssel kellene rendelkezniük. 

“Miután vannak, akik így értelmezték, ezért így is értelmezhető, és sajnálom, hogy ha ezt bárki így értelmezte” – mondta Novák, aki arról is beszélt, ha valaki éveket tölt otthon a kisgyermekével, nem fog tudni ugyanúgy előre haladni a szakmai ranglétrán, mint aki a pályán maradt. Így a miniszter szerint ha valaki ekkor érzi magát belekényszerítve abba, hogy azt méricskélje, miért nem tart ugyanott, mint a másik, az valószínűleg csak frusztrációhoz vezet. 

“Szerintem a mi dolgunk kormányzatként, hogy (….) valódi döntési szabadságot, döntési lehetőségeket kínáljunk” – mondta. Hozzátette, ha Magyarországon egy nő vagy egy férfi úgy dönt, nem szeretne megállapodni, megházasodni, nem szeretne gyermeket, semmilyen hátrány nem éri, és azt szeretnék, ha a gyermeket vállalókat sem érné hátrány.

Novák arra nem tudta megmondani a választ, hogy mégis miért akarnak a kijelentései ellen tüntetni szakszervezetek  – írja a portál.

 

Legnépszerűbb cikkeink