Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Háromszáz oltóállomással indul a tömeges oltás Olaszországban

Létrehozva:

Kankalinnal próbálják ösztönözni az olaszokat a védőoltásra. Conte akár a teljes ünnepi időszakra visszaállíthatja a korlátozásokat.

Olaszországban január 6-án indítják el a koronavírus elleni oltási kampányt, január 15-én pedig megkezdődik a tömeges vakcinázás – idézi Domenico Arcuri járványügyi kormánybiztos szavait az MTI.

Arcuri elmondta: az első fázisban 1,8 millió adag oltóanyag érkezik az országba, ebből 1,4 milliót az egészségügyi dolgozók kapnak meg, a többit pedig az idősotthonok lakói és dolgozói. Az oltás önkéntes és ingyenes lesz. A minél szélesebb körű részvételt reklámmal ösztönzik: a sajtóban már látható az oltási kampány videófilmje. A tavaszi újjászületést hirdető vakcinakampány jelképeként a kankalin virágot választották.

Az ország különböző részein háromszáz oltóállomást állítanak fel tereken, utcákon.

Az egészségügyi minisztérium hétfői adatai szerint a tesztek és az azokon szűrt új fertőzöttek aránya továbbra is tizenegy százalék fölött van. Az aktív fertőzöttek száma 675 ezer fölött van, de egy hónapja még meghaladta a 736 ezret. A koronavírus-járvány február végi terjedése óta a halottak száma elérte a 65 011-t, ami jelenleg a legmagasabb Európában.

Vasárnaptól Olaszország nagy része már alacsonyan járványveszélyesnek számít, vagyis sárga besorolást kapott. Közepesen veszélyes, narancssárga régió Campania, Toszkána, Abruzzo, Valle d’Aosta és Bolzano területe maradt. Vörös zóna már nincsen. A hatóságok korábbi rendelkezései szerint december 21. és január 6. között leállítják a tartományok közötti mozgást, valamint december 25-én, december 26-án és január 6-án, vízkereszt ünnepén a települések, városok közötti közlekedést is.

A vasárnapi nyitás miatt azonban hatalmas tömeg árasztotta el a vásárlóutcákat, presszókat, éttermeket. A római Trevi-kútnál az emberek mozdulni sem tudtak egymástól, a rendőrség a környező utcák lezárásával és tereléssel igyekezett oszlatni a tömörülést.

Giuseppe Conte miniszterelnök nem zárta ki, hogy az ünnepi időszak egészében visszaállítják a szigorú korlátozásokat. A bejelentés a következő napokban várható.

Legnépszerűbb cikkeink