Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

USA: Engedélyezték a Pfizer-vakcinát, berendeltek a Modernából

Létrehozva:

Az Egyesült Államok további százmillió dózis koronavírus elleni vakcinát vásárol a Moderna gyógyszeripari cégtől, jelentette be a vállalat pénteken.

Az amerikai kormány – a tájékoztatás szerint – él opciós lehetőségével és több oltóanyagot vásárol, miután már százmillió adagot korábban beszerzett.

Az új megrendelést 2021 második negyedévében fogják tudni kiszállítani – közölte a Moderna.

Az Egyesült Államoknak a gyógyszeripari céggel kötött megállapodása értelmében még további 300 millió dózis megvásárlására van opciója.

A Moderna-vakcina engedélyeztetése még folyamatban van az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatalnál (FDA), a Pfizer/BioNTech-vakcinát azonban éppen pénteken hagyták jóvá.

Az FDA 95 százalékos hatékonyságúnak minősítette az oltóanyagot. A vakcinát 16 éven felülieknek adhatják be. Az első mintegy 2,9 millió dózissal főleg egészségügyi dolgozókat és idősotthonok lakóit fogják beoltani.

Donald Trump amerikai elnök a bejelentésre reagálva közölte, hogy kevesebb mint 24 órán belül megkezdik az emberek beoltását. „Büszkén mondhatom, biztosítani tudtuk, hogy az oltás minden amerikai számára ingyenes legyen” – tette hozzá.

Az amerikai kormány a Pfizerből szintén százmillió adagot rendelt, ami 50 millió ember számára elegendő mennyiség, és már a jövő hét elejétől alkalmaznák a kórházakban és az idősotthonokban.

A Pfizer/BioNTech-vakcinát elsőként az Egyesült Királyságban engedélyeztették, később Bahreinben, Kanadában és Mexikóban is megkapta a hatósági jóváhagyást, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a tervek szerint december 29-ig le akarja zárni az oltóanyag kiértékelését, bár közölte, hogy ez az időpont még változhat.

Az Egyesült Államok a járvány által legerősebben sújtott ország a világon. Eddig csaknem 15,8 millió fertőzöttet azonosítottak, az elhunytak száma pedig meghaladja a 294 ezret.

Joe Biden bejelentette, hogy elnöksége első száz napjában százmillió amerikai állampolgárt kíván beoltatni a koronavírus ellen.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink