Connect with us

Nagyvilág

Polgármestereket tartóztattak le közbeszerzések befolyásolása miatt

Létrehozva:

Szlovákiában.

Az elmúlt hetekben – rendőrségi, titkosszolgálati és gazdasági körökben végrehajtott, komoly visszhangot kiváltó őrizetbe vételek után – pénteken újabb köztisztviselőket, néhány Pozsony megyei település polgármesterét vett őrizetbe a szlovák rendőrség különleges egysége, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) – jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség, írja az MTI.

A „Konzultáns” fedőnevű rendőrségi akció keretében őrizetbe vettek közül hét személy – köztük több polgármester – ellen indítottak eljárást, négyük esetében pedig vizsgálati fogságba vételükre tett javaslatot a nyomozó hatóság – közölte a rendőrség, amely szerint az őrizetbe vételek közbeszerzések befolyásolásával, illetve az Európai Unió pénzügyi érdekeinek megsértésével állnak összefüggésben.

A szlovák Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség az elmúlt hetekben több komoly visszhangot kiváltó őrizetbe vételt is végrehajtott, főként magas beosztású jelenlegi és volt rendőrségi és titkosszolgálati tisztviselőkkel, illetve a gazdasági élet néhány befolyásos szereplőjével szemben. Főként korrupció, pénzmosás, hivatali jogkörrel való visszaélés, illetve bűnügyi tevékenység támogatása jogcímen indítottak eljárásokat velük szemben.

Az első őrizetbe vételekre november elején került sor, azóta több hasonló akció is megvalósult. Az őrizetbe vettek között van mások mellett két volt országos rendőrfőkapitány és az egyik legnagyobb szlovák pénzügyi csoport, a Penta egyik társtulajdonosa is.

A különböző fedőnevek alatt megvalósított rendőrségi akciók között a túlnyomóan liberális beállítottságú szlovák sajtó egyértelmű összefüggéseket lát, és az ügyek hátterében a politikummal való összefonódást sejtet, mindezt azonban hivatalos részről eddig nem erősítették meg.

A korábbi őrizetbe vételek ügyének egyik újabb mozzanata, hogy csütörtökön kórházba kellett szállítani – nem hivatalos közlések szerint súlyos fejsérülés miatt – az időközben vizsgálati fogságba vett L. Milan volt országos rendőrfőkapitányt. A kórházba szállítás okáról eddig hivatalos magyarázat nem látott napvilágot. Ezzel összefüggésben az Irány vezetője pénteken arra szólította fel a liberális Emberekért párt által jelölt Mária Kolíková igazságügyi minisztert, hogy azonnal adjon magyarázatot a történtekre.

(MTI)

 

Legnépszerűbb cikkeink